Till vänster programbladets framsida och till höger en bild från en av filmvisningarna som domen handlar om. Foto: Bilder från förundersökningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Böter för filmvisning på Jehovas stormöte

Uppdaterad
Publicerad

En 64-årig man döms till dagsböter sedan han arrangerat filmvisning under Jehovas vittnens stora samling på Stockholmsmässan i somras. Filmerna visades för besökare i alla åldrar, men hade inte granskats för åldersgräns av Statens medieråd.

Mellan 50 och 60 filmer visades för allmänheten under Jehovas vittnens stora samling på Stockholmsmässan i somras. Barn i alla åldrar närvarade under samlingen, men ingen av de filmer som visades hade granskats för åldergräns.

Döms till dagsböter

Mannen, som har en framstående position i sin församling, döms till dagsböter uppgående till 43 000 kronor. Han ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Enligt SVT innehåller flera av de filmer som visades budskap som att homosexualitet är fel eller att man inte ska delta i demokratiska processer.

De filmer som visades finns på Jehovas vittnens hemsida bland hundratals andra med information om samfundets religiösa dogmer. Där kan man bland annat lära sig att det är fel att ha sex före äktenskapet, att man inte ska acceptera blodtransfusioner eller att personer som lever i samkönade relationer inte kommer att bli insläppta i himlen.

Skydda barn

Mannen hävdade i rätten att han inte kände till att filmerna omfattades av kravet på åldersgranskning. Vidare hävdar han att domen kränker hans rätt till yttrande- och religionsfrihet. I domen skriver dock tingsrätten att mannen får tåla att hans frihet att hålla gudstjänst och undervisa andra i Jehovas vittnens läror genom offentliga visningar av film inskränks genom granskningsplikten, eftersom syftet med inskränkningen är att skydda välbefinnandet hos barn under 15 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer