Sara Dahl, barnomsorgschef, Botkyrka kommun. Foto: TT/Botkyrka kommun

Botkyrka inför strikta rutiner efter misstänkt pedofil på förskola

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den misstänkte pedofilen arbetat på en förskola i Botkyrka så inför en av kommunens förskolor nu strikta rutiner för sin personal.

– Viktigt att oroliga föräldrar förstår att vi fortsätter ta det här på största allvar, säger Sara Dahl, barnomsorgschef, Botkyrka kommun.

I ett utskick till föräldrar som har barn på en av Borkyrka kommuns förskolor framgår det att nya rutiner införs. Detta efter att en man som arbetat på en av kommunens förskolor häktats misstänkt för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn. Rutinerna väntas börja gälla för samtliga av kommunens ungefär 1 200 anställda inom barnomsorgen.

Inlåsta mobiler

Personalen på förskolan ska ha sina privata mobiltelefoner inlåsta under arbetstid. Det ska alltid vara minst två pedagoger närvarande när förskolan öppnas och stängs. Det ska även vara full insyn till rummen där barnen vilar och där blöjor byts. Reglerna kan komma att innebära stora förändring för kommunens totalt 47 förskolor.

Rektyreingsprocessen ses över

Enligt Sara Dahl,  chef för barnomsorgen i Botkyrka kommun, har kommunens arbete kring rekrytering av förskolepersonal skärps de senaste åren. Men nu ska även den processen ses över för att avgöra om det finns möjlighet för ytterligare förbättringar.

– Vi har ett ganska hållbart regelverk idag när det kommer till rekrytering. Men det är klart att vi måste titta på om vi verkligen gör allt det som vi måste göra och om vi måste utveckla processen, säger Sara Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.