Hör Pernilla Vera Jr, trygghets- och säkerhetsdirektör i Botkyrka kommun, svara på kritiken från grannar till branden. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Botkyrka kommun om branden i avfallshögen: Vi tar prover

Uppdaterad
Publicerad

Sedan före jul har det brunnit i den stora avfallshögen i Kagghamra. På grund av risk för skred och föroreningar har Räddningstjänsten inte påbörjat någon släckning och just nu analyseras luftprover från brandområdet.

– Det är ett intensivt arbete, säger Pernilla Vera Jr, trygghets- och säkerhetsdirektör i Botkyrka kommun.

Grannar har länge klagat på att sopberget växer och röken från Kagghamra där osorterat byggavfall brinner sprider sig nu till flera bostadsområden i närheten och har även känts i Södertälje och Nynäshamn.

Viktiga naturvärden hotade

Södertörns brandförsvarsförbund bedriver en räddningsinsats på platsen med dygnet-runt bevakning sedan den 23 december.

Det finns framförallt två anledningar till att Räddningstjänsten inte påbörjat någon släckning av branden. Dels finns en risk för skred men i området rinner även Kagghamraån, en viktig reproduktionsplats för havsöring och ett vattendrag med höga naturvärden.

Spela videon ovan för att höra Botkyrka kommun om arbetet med branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.