Lakvattnet i Kassmyra innehåller höga halter tungmetaller visar nya provresultat. Foto: Frida Claesson/SVt

Höga tungmetallhalter även i ytvattnet i sophögen i Kassmyra

Uppdaterad
Publicerad

Nya provresultat som SVT tagit del av visar att även lakvattnet vid sidan av brunnarna i sopberget i Kassmyra har förhöjda riktvärden av tungmetaller.

– Om det är så att kommunen vill bygga bostäder och lekplatser efter att sophögarna tagits bort måste vattnet renas. Det visar ju de här provresultaten, säger Oscar Lyttbacka som är vd på Zeo Water. 

Sopor på hög utan att någon ansvarig vill ta hand om avfallet. I Botkyrka är detta något som de boende i Kassmyra har fått leva med en lång tid. Nu visar nya provresultat av vattnet från de brandhärjade att högarna innehåller stora mängder giftiga tungmetaller.

Sophögarna ska tas bort

Bolaget som tagit fram testresultaten har också ett egenintresse av att sälja in sin affärsidé till kommunen om att rena vattnet.

Skandalerna med sophögar

Företagets vd varnar ändå för att Botkyrka kommun måste vidta åtgärder för att inte marken ska bli allt för kontaminerad, oavsett om hans eget företag eller något annat företag vinner upphandlingen.

Sophögarna som konkursade Think Pink haft verksamhet på ska tas bort i närtid, inom den närmaste månaden enligt kommunens planer. Åtal mot Think Pink var först tänkt att komma i oktober-november men mycket talar för att det blir först våren 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet