Botkyrka kommun lämnar en ny rapport till Naturvårdsverket. Foto: SVT

Sopbränderna i Botkyrka – risk för människors hälsa och säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har det blossat upp bränder på två privata avfallsanläggningar i Botkyrka. Kommunen har nu låtit utreda risker och konsekvenser vid en brand i den största sophögen i Kassmyra, och konsekvenserna skulle kunna vara allvarliga. Hör kommunalrådet Ebba Östlin i videon ovan.

Det har länge varit problem med de privata avfallsanläggningarna i Botkyrka, vid Kassmyra och Kagghamra. 

I Kagghamra brann det i flera månader i vintras. Kassmyra, en mil därifrån, är en ännu större tipp och har i sin tur  sedan 2016 kantats av brister som inte åtgärdats av företaget Think Pinks som drivit anläggningarna. Där brann det senast förra veckan, och det ryker fortfarande.

Rapport: Fara för människors hälsa

En ny rapport som kommunen låtit ta fram visar nu att om det skulle börja brinna i den största sophögen på anläggningen i Kassmyra skulle risk och konsekvenser kunna bli allvarliga för människors hälsa, miljö och säkerhet.

I juni konstaterade Länsstyrelsen att situationen vid Kassmyra nu bedömdes som olovlig tippning och därför kunde man se verksamheten som avslutad, istället för pågående. Det innebär att det uppstår andra lagliga möjligheter för kommunen att göra sig av med sopmassorna på det företaget eller markägarens bekostnad. Tidigare hade det setts som stöld om kommunen kört iväg med skräpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.