Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vattenexperten Ingegerd Rosborg från KTH kommentera värdena: ”Skrämmande”. Foto: SVT

Brunnsvattnet i Botkyrka efter sopberget: Extrema nivåer tungmetaller

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kommit över analysen från polisens vattenprover av brunnarna i Think Pinks anläggning i Kassmyra i Botkyrka. Det visar sig att det är extremt höga värden av tungmetaller och dioxiner. Nivåerna bedöms innebära påtaglig risk för personers hälsa eller miljö om vattnet genom utsläpp till vattendrag eller annat vatten når människor.

– Varje förhöjt värde kan ju orsaka enorm skada, exempelvis bly- och arsenikhalterna men det är helheten av provsvaren som är mest skrämmande. De som har brunnar måste analysera och ta vattenprover i dessa,  berättar Ingegerd Rosborg, teknologie  doktor i dricksvatten och mineraler när SVT visar henne provsvaren.

Vattenprover bör tas hos enskilda brunnsägare

Det kommunala dricksvattnet i Botkyrka kommun tas från vattenverket i Norsborg, men boende som har brunnar i närområdet kan påverkas av de höga halterna av tungmetaller i Kassmyra.

Brunnsägare vill nu att kommunen ser till att ta vattenprover i brunnarna i närområdet.

I videon kan ni höra en av de boende i området som nu borde testa sitt brunnsvatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet