Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de stora sopbergen i Kassmyra och hör om kommunens planer för platsen i framtiden. Foto: SVT

Enorma sopberget i Botkyrka – tre gånger större än lovligt

Uppdaterad
Publicerad

Sopberget i Kassmyra skapar nu nya strider i Botkyrka. Moderaterna anser att den politiska majoriteten brustit i sina försök att få bort det skandalomsusade bolaget Think Pink från kommunen. Sopberget beräknas vara tre gånger större än bolaget hade tillstånd för – och har vuxit under kommunens överinseende.

I fem år drev bolaget Think Pink avfallshantering på två platser i Botkyrka – Kassmyra och Kagghamra – innan de gick i konkurs hösten 2020.

I Kassmyra hade bolaget tillstånd att lagra 10 000 ton byggavfall. Men nu visar det sig att mängderna överskridits rejält. Enligt Nationellt forensiskt centrums uppskattningar är sopberget på platsen minst tre gånger så stort. Detta trots att kommunen utfört regelbundna kontroller av anläggningen.

Politisk strid om ansvaret för sophögen

Moderaterna, som är i opposition i kommunen, anser inte att majoriteten gjort tillräckligt för att stoppa Think Pink.
– Hade man använt rätt paragrafer i Miljöbalken så hade man ålagt dem ett vite som hade haft en omedelbar verkan, säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S) säger att de gjort vad de kunnat och skyller på lagstiftningens utformning.

– Vi har lagt förelägganden, vi har försökt få bort bolaget och överklagat till Länsstyrelsen. De har sagt nej när vi velat ha bort Think Pink från både Kassmyra och Kagghamra.

Naturvårdsverket sa nej

I februari försökte Botkyrka kommun ta hjälp av Kronofogdemyndigheten för att få bort sopbergen men fick då nej av Naturvårdsverket. Myndigheten ansåg inte att det fanns skäl för staten att ta kostnaden – utifrån det underlag som lämnades in.

Vad ska hända med Kassmyra framöver – hör om kommunens planer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet