Markägaren Daniel Rindsjö visar upp en av brunnarna på Kassmyra avfallsområde som låg dold under ton av sopor. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Ny sopskandal hotar Botkyrka – gifter kan spridas i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Sopberget i Kassmyra kan läcka miljöfarliga kemikalier rakt ut i dagvattnet. SVT kan nu avslöja att det saknas partikelfilter i brunnar som ligger under sophögarna i Kassmyra – trots att tillståndet kräver det. Samtidigt misstänks företrädare för Think Pink, som drivit anläggningen, för grovt miljöbrott. Och den oberoende konsult som kontrollerat miljön på Think Pinks anläggningar i hela Sverige har sagts upp.

– Det här riskerar att bli en miljöskandal, säger markägaren Daniel Rindsjö som hyrt ut avfallsanläggningen.

Sopberget i Kassmyra ligger bara en mil från Kagghamra, som blev rikskänt efter en brand som varade i flera månader i vintras. Den betydligt större tippen Kassmyra har sedan 2016 kantats av brister som inte åtgärdats av Think Pink som drivit anläggningen. Och där ligger allt avfall kvar sedan bolaget försatts i konkurs och tre av företrädarna misstänks för grovt miljöbrott.

Trots brister – kommunen kontrollerade inte vattnet

Nu visar det sig att sopberget svällt över sin tillåtna storlek och blockerar totalt nio brunnar. Och när markägaren kontrollerar en av brunnarna, på uppmaning av polisen, saknas partikelfilter helt. Därmed finns risk att kemikalier och oljespill går rakt ut i grundvattentäkten Uttran – vilket i värsta fall kan påverka dricksvattnet i privata brunnar i Botkyrka och Salem.

Skandalerna med sophögar

I videon kan du se ner i brunnen på Kassmyra och höra om testerna som nu ifrågasätts.

– Vi kände inte till att partikelfiltren var borttagna innan mars månad och vi måste självklart ta nya vattenprover, säger Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör i Botkyrka.

Enligt tillståndet, som krävs för att hantera byggavfall, ska filtren i brunnarna bytas två gånger om året. Det visar dokument som SVT tagit del av. Men trots att kommunen sett sophögen breda ut sig över brunnarna så visar tillsynsrapporterna att några vattenprover inte har tagits sedan hösten 2019.

– Jag tror ändå att det är liten risk att dricksvattnet påverkas då byggmaterialet i sophögarna är torrt. Samtidigt är det markägaren som har ansvaret för sopbergen om inte Think Pink kan göra rätt för sig nu när bolaget har gått i konkurs, säger Carina Molin.

Vi frågar markägaren i Kassmyra- som har tjänat mycket pengar på att ha haft Think Pink som hyresgäst- vad han har för ansvar för den uppkomna situationen.

– Jag har ju sagt upp Think Pink, jag har gjort vad som är möjligt i laglig väg, jag har ju velat få bort dem. Jag har ju aldrig önskat att stå med de här sopbergen, säger Daniel Rindsjö.

NFC prövar föroreningarna i vattnet

Nationellt forensiskt center, NFC, har tagit vattenprover men vill inte delge SVT analyssvaren då det råder förundersökningssekretess i samband med brottsutredningen mot Think Pink. Åtal mot bolaget väntas först efter sommaren.

SVT har sökt en av de huvudmisstänktas advokat, Thomas Bodström, men han har inte återkommit.

Vem bär ansvaret för miljön på Kassmyra?

Först och främst är verksamhetsutövaren ansvarig för efterbehandling och sanering av miljöskador.

Finns ingen verksamhetsutövare blir fastighetsägaren ansvarig, även om denne inte orsakat skadan (under förutsättning att fastigheten förvärvades efter 1 januari 1999).

Kommunen ansvarar inte för att bekosta åtgärderna i sin egenskap av tillsynsmyndighet. Däremot kan kommunen vara ansvarig att agera och vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra värre skada, om inte utövaren eller markägaren gör det. Dessa kostnader kan kommunen utkräva av den ansvariga.

Källa: Jonas Ebbesson, professor i miljörätt Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet