Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter konfronterar markägaren i Kagghamra om hans ansvar för branden på soptippen. Foto: Tommy Bergman/SVT

Markägaren: ”Jag vill inte prata om mitt ansvar för soptippsbranden”

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun, som själva har fått mycket kritik för sitt sätt att hantera branden vid soptippen i Kagghamra, riktar idag skarp kritik mot markägaren.

Det här är en bransch där det finns väldigt mycket pengar och den behöver rensas upp, säger Ebba Östlin (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Se i videon ovan hur markägaren reagerar när SVT:s reporter knackar på hans dörr.

Tre personer i företaget Think Pink, som drivit den uppmärksammade soptippen i Kagghamra, misstänks för grovt miljöbrott. Bolaget gjorde en vinst på 10,8 miljoner under 2019.

SVT har sökt vd:n för Think Pink.

Följande föreläggande riktades mot markägaren när den första branden startade i november:

1. Omgående vidta akuta och förebyggande åtgärder för att minska brand och rökutveckling vid pågående brand i avfallshög på fastigheten genom att exempelvis ta bort och flytta brandskadat och brinnande material i brandens direkta närhet.  

2. Vidta lämpliga åtgärder så att det släckvatten som uppstår vid den pågående branden och eftersläckningsarbete inte kan spridas till mark- eller grundvatten. För att minska mängden släckvatten kan recirkulering vara en lämplig metod.  

3. Uppsamling av släckvatten ska påbörjas snarast, dock senast 2020-12-26. 

 4. Uppsamlat släckvatten ska transporteras bort och tas omhand av godkänd avfallsmottagare. Kvitton från transportör samt mottagare av släckvattnet ska redovisas till kommunens miljöenhet.  

Föreläggandena överklagades och upphävdes av länsstyrelsen.

Tidigare förläggande och åtalsanmälningar har riktats mot bolaget Think Pink då de juridiskt är först i ansvarstrappan 2020.

Källa: Botkyrka kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopbranden i Botkyrka

Mer i ämnet