Branden i Kagghamra tog fart ordentligt vid jul och först nu har rökutvecklingen begränsats. Hör Marie Spennare (M), ledamot och gruppledare för Moderaterna, anklaga nämndordförande Camilla Eriksson (C) för att ha undanhållit information om branden – och nämndordförandes svar. Foto: Piritta Lutz

Moderaterna i Botkyrka: ”Nämndordförande döljer information om Kagghamrabranden”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Botkyrka anklagar miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Camilla Eriksson (C) och samhällsbyggnadsdirektören Carina Molin för att dölja information om branden i Kagghamra efter ett nämndmöte i början av veckan. Men nämndens ordförande håller inte med om att de undanhållit information.

Det var under ett möte i miljö- och hälsoskyddsnämnden som förvaltningen delade information om branden i Kagghamra och Kassmyra i Botkyrka, som deltagarna uppmanades att inte sprida informationen vidare.

– Man presenterade information som efterfrågas av både politiker och allmänheten. I synnerhet av de människor som drabbats direkt och nu oroas över sin hälsa. Vi har uppenbart inte förtroendet att kunna ta till oss fakta och det är oacceptabelt att försöka skrämma oss med antydan om brott mot tystnadsplikten när man samtidigt inte kan redogöra för vad som gäller på ett trovärdigt sätt, säger Marie Spennare (M), ledamot och gruppledare för Moderaterna i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

Skandalerna med sophögar

”Är helt fel”

Nämndens ordförande delar inte den bilden.

– Det är helt fel. Jag påminde om att vår roll inte är att sprida information om olika företag. Oppositionen har inte hängt med här. Det som hände var att vi fick information om branden från förvaltningen. Och när oppositionen bad om att få ut den presentationen så sa jag nej för det var ett arbetsmaterial, säger Camilla Eriksson (C) och fortsätter:

– Jag blir faktiskt ledsen när jag hör det för vi har viktigare frågor att ägna oss åt. Vi borde ha fokus på miljön och inte pajkastning.

Moderaterna har tillsammans med Tullingepartiet och Vänsterpartiet skrivit ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), där de efterfrågar ökad insyn i ärendet.

Vad tänker du om oppositionens kritik?

– Det låter ju som att vi döljer någonting när vi inte vill dela information, men det handlar inte om det utan om att informationen måste kunna sättas i ett sammanhang. Det skulle vara olämpligt att dela det vidare, säger Camilla Eriksson (C) miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande.

Hon vill att informationen från kommunen kommuniceras ut när den inte baseras på prelimära bedömningar eller kan missförstås.

– Det är oansvarigt att som förtroendevald försöka plocka politiska poäng på medborgarnas oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet