Ministern: ”Stoppa gangstermetoderna i avfallsbranschen”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora avfallshögen i Kagghamra i Botkyrka kommun är numera täckt med en enorm sandhög. Nu vill regeringen ta krafttag mot liknande olagliga verksamheter.

– Vi måste stoppa gangstermetoderna i avfallsbranschen, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Under tisdagen möttes miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och politiker från Botkyrka kommun vid resterna av Kagghamrabranden. Branden i den olagliga avfallshögen startade före jul och har nu täckts med sand.

– Det är en ohållbar situation och oacceptabelt att det har kunnat inträffa, sa minstern.

Skandalerna med sophögar

”Kriminella aktörer ska inte sko sig på avfall”

Tre personer i företaget Think Pink, som drivit den uppmärksammade soptippen i Kagghamra, misstänks för grovt miljöbrott. För att historien inte ska upprepa sig ger nu regeringen myndigheter i uppdrag att ta fram en plan för hur samhället kan samarbeta vid liknande situationer.

– Vi måste garantera att kriminella aktörer inte kan sko sig och tjäna pengar på avfall på ett sätt som förstör för människor och miljö, säger Per Bolund (MP).

Han fortsätter:

– Det är otroligt viktigt att alla arbetar tillsammans. Myndigheter som polisen, Tullverket, länsstyrelserna och Naturvårdsverket får i uppdrag att komma med ytterligare förslag på hur man kan stoppa den här typen av brottsliga aktörer och stoppa kopplingen till organiserad brottslighet.

Botkyrka kommun välkomnar initiativet och menar att man gärna hade sett ett större ansvar från länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet