Foto: SVT

Botkyrka kommun väljer att forsla bort soporna i Kassmyra

Uppdaterad
Publicerad

I början på september brann ett av sopbergen i Kassmyra. Sedan kom oroväckande rapporter om att bränderna kan innebära allvarliga konsekvenser för framförallt Botkyrkabornas hälsa.

Nu väljer kommunen att flytta på samtliga sopor i området.

Turerna har varit många och känslorna heta. Men nu har Botkyrka kommun tagit beslut om att flytta soporna i Kassmyra. Notan för det hela kommer att landa någonstans mellan 54-180 miljoner kronor.

Enligt både kommunen och Naturvårdsverket är läget såpass akut, rent hälsomässigt, att soporna måste bort så fort som möjligt.

Beslut snart

Den 30 september tar man beslut i kommunfullmäktige och själva flytten planeras nu till i början på oktober. Vem eller vilka som i slutändan kommer att få betala notan för sopflytten återstår att se.

I en så kallad ansvarstrappa är det först och främst Think Pinks konkursbo som ska bekosta det hela, därefter markägaren och i sista hand kommunen och staten.

– Men om marken är värd en massa pengar får man då först konfiskera marken, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Oklart om Kagghamra

Sopberget i Kagghamra, där sand har täckt högen, kommer att stå kvar tills vidare. Nytt beslut om bortforsling av den högen kan väntas komma sommaren 2022.

Se Ebba Östlin (S) och Stina Lundgren (M) uttala sig om flytten i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.