Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Hellsing (MP) är vice ordförande för teknik-och fastighetsnämnden i Botkyrka. Hon ser gärna att Kinas president Xi Jinping sneglar mot hennes kommun. Foto: Omar Daham/SVT

Botkyrka sticker ut – kör fossilfritt sedan åtta år tillbaka

Publicerad

Andra kommuner i landet kämpar med att skaffa sig fossilfria fordon i framtiden. Botkyrka däremot, gick i mål redan 2015.

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort har många kommuner i landet som mål att man ska ha en fossilfri fordonsflotta nästa år, eller 2025 eller 2030.

Men Botkyrka kommun var tidigt ute. 2015 hade man gjort klart för 130 bilar med biogas, några elfordon och egen tank som pumpar ut HVO100, också kallat miljödiesel, till 40 lastbilar.

Varför har inte andra kommuner kommit lika långt?

– Det är nog den politiska styrningen, säger Lisa Hellsing (MP), vice ordförande för teknik- och fastighetsnämnden i Botkyrka.

Se när SVT Nyheter tar en sväng i en biogasbil med Lisa Hellsing i klippet ovan.

Fossilfria bilar

I Botkyrka används fordonen främst för hemtjänst, parkarbete, elevtransporter samt när det ska sandas och sopas.

Miljödiesel, HVO100, är en slags syntetisk diesel gjort på slakt- och restavfall. Förkortningen står för Hydrerad vegetabilisk olja, och 100 står då för att den ska vara helt fri från fossila bränslen (annars kan HVO blandas med fossil diesel).

Enligt Energimyndigheten minskas koldioxidutsläppen med nästan 90 procent per kilometer om man tankar med HVO100, jämfört med vanlig diesel.

Dock släpper bilar med HVO100 fortfarande ut partiklar och kväveoxider som förorenar luften.

Källa: Botkyrka kommun, tidningen Vi bilägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.