Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Botkyrka kommun röstade igenom att man ska säga upp avtalet med MKC nästa år. Foto: SVT/Botkyrka kommun

Botkyrka säger upp avtalet med Mångkulturellt centrum

Publicerad

Botkyrka kommun häver nästa års avtal för Mångkulturellt centrum, MKC. De menar att ekonomin skötts dåligt. Under veckans extrainsatta KF-möte var det många upprörda oppositionspolitiker som höll tal.

SVT har tidigare rapporterat om MKC och hotet från det politiska styret om mindre pengar. Botkyrka kommun menar att museet och forskningscentret skött ekonomin dåligt men säger samtidigt att verksamheten är viktig.

– Vi håller på redan nu tillsammans med MKC att titta på ett nytt avtal. Men exakt hur det ska se ut får vi återkomma till, sade kommunstyrelsens ordförande Stina Lundgren (M) under veckans kommunfullmäktigemöte.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– De säger att de har intentionen att skriva ett nytt avtal med oss. Men det finns inga garantier, säger Edda Manga, forskningsledare på MKC, till SVT.

”Frågan är ideologisk”

MKC menar att frågan snarare är ideologisk och att den moderatledda kommunen anser att de är vänstervridna.

Röstades för uppsägning

Frågan behandlades under ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte på onsdagen och nu står det klart att avtalet för 2025 sägs upp (med siffrorna 43-29 för uppsägning).

Se hur framförallt oppositionspolitikerna gick hårt åt mot det politiska styret kring frågan här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet