Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Lundgren är Moderaternas ledare i Botkyrka. Sedan hon tog över i höstas tog diskussionerna kring Mångkulturellt centrum i Fittja fart. Foto: Omar Daham/SVT

Botkyrkas M-topp om Mångkulturellt centrum: ”Vad har man gjort för pengarna?”

Uppdaterad
Publicerad

Mångkulturellt centrum känner sig hotade av Botkyrkas politiska styre, och menar att kommunen vill avfinansiera verksamheten. Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, M-toppen Stina Lundgren, menar i sin tur att MKC var konkursmässiga när man tog över styret i höstas.

Stina Lundgren (M) ser gärna att Mångkulturellt centrum har kvar sin verksamhet. Samtidigt har hon i tidigare debattinlägg i tidningen Mitti ifrågasatt just MKC för att vara en ”tankesmedja för vänsteraktivister”.

Dessutom menar hon att MKC hade gått i konkurs om kommunen inte hade stöttat museet.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Edda Manga, forskningsledare på MKC, slår ifrån sig:

– Så är det inte. Konkurshotet kommer från Stina Lundgren.

Den politiska debatten kring Mångkulturellt centrum tog fart sedan det nya styret tog över i Botkyrka kommun. Muséet hävdar att det handlar om ideologiskt motstånd som nu hotar verksamheten.

Kan tvingas varsla

Precis innan SVT:s publicering meddelade kommunen att MKC ska få ett tillskott på 250 000 kronor.

– Vi klarar oss på det men bara om vi säger upp personal som vi har tvingats varsla. De tvingar oss alltså att säga upp personal, säger Edda Manga.

– Vi krymper till minsta möjliga styrka.

Ett extrainkallat kommunfullmäktigemöte är planerat till den 12 juni då frågan ska behandlas.

Se intervjun med med Stina Lundgren (M) här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet