Foto: Brottsplats Sthlm

Brand i flerbostadshus i Jakobsberg

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt på tisdagsförmiddagen i ett flerbostadshus i Jakobsberg. Polis och räddningstjänst har varit på plats hela dagen och Järfälla kommun har haft ett kristeam i beredskap. Under tidig eftermiddag utfärdades även ett VMA i området men strax innan klockan 16 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Räddningstjänsten fick larm om kraftig rökutveckling från platsen klockan 09.58 på tisdagen.

– Det verkar vara någon form av arbete som pågår på platsen, huset är inbäddat i en byggnadsställning, sa Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid Räddningsregion Mitt, på förmiddagen.

Räddningstjänsten hade då tio brandbilar på plats som jobbade med släckningsarbetet.

– Vi försöker släcka branden via stegbilar och med rökdykare via trapphus.

Vid halv tolv-tiden beslutade räddningsledaren att göra en formell evakuering, och en dryg timme senare utfärdades ett VMA där räddningstjänsten uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

En person har förts till sjukhus för kontroll.

Kommunens säkerhetschef: ”Vi har kristeam i beredskap”

Enligt Alexander Rajsic, som är säkerhetschef i Järfälla kommun, är fastigheten under renovering men det är främst fasad- och takarbeten så lägenheterna är bebodda som vanligt.

Kommunen upprättade ett kristeam för att kunna stödja de boende. De fick även flytta på elever i närliggande skola och förskola, och undersökte om man behöver flytta på de boende i ett äldreboende i området.

Kommunen har en lokal i området där de boende tillfälligt kan gå till men säkerhetschefen säger att mer långsiktiga lösningar, om man inte kan komma in i fastigheten, måste lösas med försäkringsbolagen.

– Vi får se vart det här tar vägen. Det är många som bor där som har evakuerats, säger Alexander Rajsic.

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig vårdslöshet. Branden har troligen uppkommit i samband med renoveringsarbetet.

Brand under kontroll

Strax innan klockan 16 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll men att de kommer vara kvar under kvällen för att kontrollera att den inte tar sig igen.

Enligt räddningstjänsten är det bara vinden som har brunnit och det har inte varit någon brandspridning vidare ned. Förutom en brandpåverkad lägenhet har bostäderna klarat sig bra.

Enligt polisen fick boende i totalt 8 portar evakueras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.