Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten om skolbranden i Tyresö: ”Tar hjälp av grävare” Foto: Rami HazimVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brand i skola i Tyresö – boende uppmanas stanna inomhus: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i Stimmets skola i Tyresö kommun söder om Stockholm. Räddningstjänsten arbetar nu med att förhindra spridningen till närliggande byggnader. Enligt polisen har man inlett en förundersökning rörande grov mordbrand.

– Det är fruktansvärt. Man känner röklukt fast det är stängt, säger grannen Maria Braun till SVT.

Larmet om branden kom in vid fyratiden på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten uppger att det brinner i en av skolans byggnader som är cirka 100 gånger 25 meter stor.

– Den är hyfsat stor och det brinner i en tredjedel ungefär. Vi försöker begränsa branden inom byggnaden med fyra brandstationer på plats och vi kommer jobba minst fyra timmar där, säger Per Tillander, vakthavande befäl på Södertörns brandförsvar, vid klockan 06.20.

Förundersökning om grov mordbrand

Enligt räddningstjänsten har ingen person kommit till skada och man hoppas kunna rädda delar av byggnaden. Orsaken till branden är ännu oklar, men man har inlett en förundersökning rörande grov mordbrand.

– Det är rutin, man gör alltid det i början när det sker en brand och man inte vet orsaken. Jag vet inte om det finns något som tyder på brott i nuläget, säger polisens presstalesperson Rebecka Landeberg.

Sju på morgonen hade hela byggnaden brunnit ned och det fanns fortfarande en spridningsrisk.

Granne: ”Fruktansvärt”

Det är kraftig rökutveckling i området och boende uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Jens Löfgren som bor i närheten berättar att det är ett lugnt område med mycket bostäder.

– När jag gick förbi så höll tre-fyra brandmän på att gå igenom taket för att komma in den vägen. Rökutvecklingen var ganska ordentlig men det slog inte ut lågor ur huset just då, säger han.

Foto: Elsie Gahlin

Håller stängt

Enligt Martin Vidholm, skolchef på Tyresö kommun, har man gått ut med information till vårdnadshavare om att skolan kommer att hålla stängt under måndagen. Eleverna kan även behöva stanna hemma längre än så, men det är oklart i nuläget.

– Vi kommer arbeta med att säkra lokalerna under kommande vecka, vi vet inte hur lång tid det kommer ta. Röken kan ju sprida sig långt och det tar ett tag att utreda.

Stimmets skola har årskurserna F-6 samt en anpassad skola i anslutande lokaler med omkring 330 elever.

Vad gäller för vårdnadshavare som inte kan stanna hemma med sina barn?

– Vi håller så klart öppet om vårdnadshavare inte har möjlighet att stanna hemma. Som det ser ut nu är inte samtliga byggnader drabbade så det ska inte vara något problem, annars löser vi lokal på annat sätt.

Vid lunchtid under måndagen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att det inte fanns någon spridningsrisk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brand i skola i Tyresö – boende uppmanas stanna inomhus Foto: Maria Braun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten om skolbranden i Tyresö: ”Tar hjälp av grävare” Foto: Rami Hazim
Foto: Maria Braun