Thomas Mileborn är säkerhetschef vid Sigtuna kommun och bedömer att nattens attack mot kommunhuset är en motreaktion efter framgångsrika polisinsatser. Foto: Sandra Kjellström, SVT/Brottsplats Sthlm

Brandbomb kastad mot Sigtuna kommunhus ”En motreaktion från kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndag kastades en brandbomb mot Sigtuna kommunhus. Branden kunde snabbt släckas och ingen person kom till skada. Kommunens säkerhetschef kommenterar nu händelsen och bedömer att det är en motreaktion efter polisinsatser mot kriminella i kommunen.

– När polisen gör framgångsrika tillslag blir det ofta en motreaktion, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef Sigtuna kommun.

00.30 larmades polisen till Sigtuna i Stockholms län efter att en brandbomb kastats mot Sigtuna kommunhus i Märsta och det börjat brinna utanför. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden. Enligt polisen rörde det sig om en flaska med brännbar vätska.

Flera poliser kallades till platsen och under måndagsmorgonen meddelades att en teknisk undersökning ska genomföras. Ingen person ska ha skadats fysiskt och ingen misstänkt har gripits.

Sigtuna kommun: ”Rörigt flera nätter i rad”

Kommunhuset kommer hålla stängt under måndagen.

– Det har varit rörigt flera nätter i rad med bland annat bilbränder. Tack och lov blev det inte så stor materiell skada på fastigheten, säger Anna Jernberg Carlson, pressansvarig i Sigtuna kommun.

Med anledning av de utökade coronarestriktionerna arbetar de flesta medarbetarna i kommunhuset redan hemifrån, med undantag från kommunens kundcenter. Under måndagen kommer dock även kundcenter arbeta på distans.

Polisen tror sig veta motivet till attacken, men vill inte gå in närmare på det.

Under söndagskvällen blev även en polisbil attackerad och fick sina däck sönderskurna. En man i 25-årsåldern är gripen för denna händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.