Drottninggatan i centrala Stockholm efter terrordådet. Foto: TT / Anders Wiklund

Brandkår räddade liv under terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Under terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april löste Storstockholms brandförsvar uppgiften i huvudsak väl, enligt en utredning.

”Insatt personal har genom sina åtgärder bidragit till att rädda liv och minska skador. Flera av åtgärderna under insatsen kan anses ha genomförts över förväntan”, skriver utredaren Torbjörn Engelkes, som till vardags arbetar på Försvarshögskolan och som utrett räddningsinsatsen på uppdrag av Storstockholms brandförsvar.

Men det finns punkter som behöver förbättras.

Enligt utredaren behövs utvecklade rutiner för hur räddningspersonal ska uppträda när det råder en eventuell hotbild på en skadeplats. Dessutom krävs att samordningen mellan brandförsvar, polis och sjukvård utvecklas. Enligt utredaren ska blåljusmyndigheternas radiosystem Rakel inte ha fungerat ”fullt ut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet