Radartornet som kallas ”golfbollen” är snart ett minne blott. Nu flyttas verksamheten till Uppsala för att ge plats för bostäder. Foto: SVT

Radarn flyttas från Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Radarfunktionen vid Bromma flygplats flyttar till Uppsala. Beslutet öppnar upp för högre hus och fler bostäder.

– Det är väldigt glädjande att stå här, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

– Bällstaradarn innebär att vi inte kan bygga så mycket som vi vill. Det påverkar också kringliggande kommuner så det här är ett väldigt positivt besked. Vi kommer bygga högre hus och fler bostäder, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Radaranläggningen har hindrat möjligheten att kunna bygga bostäder. På lång sikt ska den här nya lösningen kunna generera upp till 30.000 bostäder.

– Det finns ett stort behov och det finns en stor bostadsbrist i stockholmsregionen. Här skapar vi då möjligheter för att bygga i

Peter Eriksson (MP). Foto: TT

attraktiva områden där människor vill bo, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Kan bygga högre hus

Radarn har varit känslig för störande ekon från byggnader. På många platser har byggförbud upprättats vilket har drabbat planerade lägenheter i bland annat Solna, Sundbyberg, Järfälla och Kista.

– Det har hindrat bostadsbyggandet i ett ganska stort område. Så fort man kommit upp i höjd så har det blivit problem och Luftfartsverket har blivit tvungna att stoppa det, säger Peter Eriksson (MP).

50 miljoner kronor har avsatts från statsbudgeten och Luftfartsverket tar resterande kostnader. Kostnaden landar totalt på 63 miljoner kronor.

Pressträff med företrädare för regeringen, Stockholms stad och Luftfartsverket Foto: SVT

– Om man ser det i förhållande till de 30.000 bostäder som kan byggas så handlar det per bostad om småpengar, säger Peter Eriksson (MP).

”Golfbollen” blir kvar

Själva radarstationen kommer att finnas kvar med en lokal radarfunktion. Däremot kommer den att kompletteras med en annan radar som kommer bidra till att begränsningarna med byggandet av höga bostäder minskar. Det kommer dock fortfarande finnas en viss restriktion runt just Bromma flygplats.

– Det kommer ändå finnas begränsningar när man bygger nära en flygplats, säger Ann Persson Givas, generaldirektör på Luftfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.