Här tas första spadtaget för en ny ankomsthall på Bromma flygplats. Foto: SVT/TT

Miljardsatsning på Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Trots all diskussion om Bromma flygplats fortsatta existens och trots att regeringens utredare sagt att flygplatsen inte har någon framtid, presenteras nu en stor satsning. 1,7 miljarder ska man lägga på att modernisera Bromma.

Idag presenterade Swedavia sin stora satsning, 1,7 miljarder ska de lägga på att modernisera Bromma flygplats, den största satsningen på Bromma i modern tid.

– Det är den största satsningen sedan 50-talet, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma, och han menar att det är värt att göra det trots nedläggningshot.

– Skulle man snabba på utbyggnaden av Arlanda skulle det kosta mer än att göra detta.

Man ska bland annat bygga överdäckade pirer ut till flygplanen och idag, torsdag, togs första spadtaget för en helt ny ankomsthall. Enligt beräkningar ska man öka kapaciteten med nära en halv miljon resenärer fram till 2030.

Striden om Bromma flygplats fortsatta framtid har varat i många år. Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus vill lägga ner den och bygga bostäder istället, medan de borgerliga vill behålla den.

En utredning tillsattes av regeringen om hur Stockholmsregionen ska klara av flygtrafik och bostäder i framtiden. Rapporten presenterades i april i år och utredaren Anders Sundström anser att Bromma inte har någon framtid efter 2038.

Han konstaterade också att det skulle kunna gå att bygga 30.000 bostäder i området.

Swedavia och Bromma flygplats har ett arrendeavtal med Stockholm stad om att driva flygplatsen fram till 2038. Vad som händer därefter är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bromma flygplats

Mer i ämnet