Foto: Södra Teatern/SVT

Debatt om nöjeslivet i innerstaden efter Kägelbanans stängning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Södra teatern meddelade att de stänger sin scen Kägelbanan efter bullerklagomål, har en debatt uppstått i Stockholm om huruvida kultur- och nöjeslivet är hotat i innerstaden. Fredrik Granberg på Södra teatern säger att det är problematiskt att bedriva nöjesverksamhet i staden.

Anrika Södra teatern på Södermalm har flera scener, en av dem är Kägelbanan som teatern nu beslutat att stänga efter klagomål på buller. Den senaste tiden har en debatt blossat upp om svårigheterna för kultur- och nöjesutövare i staden i Stockholm. Men Stockholms stads miljöförvaltning har inte ålagt Södra teatern att stänga Kägelbanan, det är ett beslut de fattat själva.

– Vi har bara haft ett föreläggande som ber dem se över ljudnivåerna på Kägelbanan, för att se vad de kan göra för att sänka dem. Deras förslag att flytta scenen var inte vårt. Vi har aldrig bett dem stänga scenen, säger Karin Hultman, enhetschef på Stockholms stads miljöförvaltning för inomhusmiljö.

För dyrt att ljudisolera lokalen

Fredrik Granberg, programchef och konstnärlig ledare på Södra teatern säger att det inte var värt för dem att gå vidare med att försöka göra konserterna på Kägelbanan tystare. Lokalen har en stor glasvägg som vetter mot bostadshusen närmast och det är dyrt och svårt att få det tyst.

– Ska vi hålla de riktlinjerna som staden kräver så kan vi inte i nuvarande form bedriva konsertverksamhet på Kägelbanan, de ombyggnationer som krävs för det är ett extremt stort åtagande, säger Fredrik Granberg, som berättar i videon ovan att det är svårt att bedriva nöjesverksamhet i Stockholm.

Klagomål på nöjesbuller ökar

Karin Hultman berättar att staden tar emot oerhört många klagomål om buller, och en hel del är på högljudda restauranger och liknande platser.

– Då kontaktar vi restaurangägaren och ser vad de kan göra och det är ofta så problemet löser sig. Vi försöker hitta lösningar, vi är ganska pragmatiska.

Ökar klagomålen på buller från nöjeslivet i staden?

– Det upplever vi att det har gjort. I samband med när det var så varmt förra sommaren märkte vi det. Folk vill vädra och ha fönster öppna och då störs de. Värmen leder kanske till utökade öppettider också. Andra problem är när verksamheter ändras i en lokal, som att det kommer klagomål kommer på live-spelningar i lokaler som inte är avsedda för det ändamålet.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) anser att det krävs en dialog mellan grannar och nöjesverksamheter, men också att man måste visa acceptans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.