Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) vill fylla det tomma kontorshuset på Lilla Essingen med kultur. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stockholms stad vill göra ödehus till kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har många stockholmare protesterat mot att flera konsertlokaler i stan har stängt eller riskerar att behöva stänga, bland annat på grund av klagande grannar. Nu hoppas Stockholms stads kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) att ett öde kontorshus på Lilla Essingen tillfälligt ska kunna bli ett kulturhus.

– Vi har många kulturaktörer som behöver lokaler och vi har inte råd att ha tomställda lokaler i en stad som växer. Självklart måste man jobba med lokaler långsiktigt för nattklubbsaktörer och entreprenörer också, men här har vi en tillfällig möjlighet att skapa utrymmen för kulturaktiviteter, säger Jonas Naddebo (C).

I Primusområdet på Lilla Essingen är det tänkt att Oscar Properties ska bygga 450 lägenheter. Men med en vikande bostadsmarknad drar projektet ut på tiden. På platsen står i dag ett gammalt kontorshus som ska rivas och som nu stått tomt i flera år. Klotter och trasiga fönsterrutor möter bakom ett staket som går runt huset.

”Förfärligt att det inte händer något”

På gångstigen vid vattnet bakom huset kommer Kent Olsson, som bor på Lilla Essingen, gående.

Kent Olsson ser gärna kultur i huset på Lilla Essingen.

– Det är rätt förfärligt att det inte händer något med bygget, att det bara förfaller. Jag hoppas att man kan göra något bättre med det, säger Kent Olsson.

Nu försöker kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) få Oscar Properties att nappa på idén, och samtal pågår mellan staden och fastighetsägaren. Naddebo tänker sig att teater, dans och konstnärsateljéer tillfälligt skulle kunna ta plats i huset. Och förhoppningsvis även konserter.

– Det skulle väl vara fantastiskt om man kunde nyttja det till en publik konsertverksamhet också, säger Jonas Naddebo (C).

”Utmärkt förslag”

Och tanken på ett kulturhus verkar gå hem hos dem vi möter.

Else-Marie Jonsson bor inte långt ifrån det tomma kontorshuset på Lilla Essingen.

– Det tycker jag låter som ett utmärkt förslag. Det välkomnar vi säkert många här, säger Else-Marie Jonsson.

– Det skulle vara alldeles utmärkt, säger Kent Olsson.

SVT har varit i kontakt med Oscar Properties men inte fått möjlighet att fråga hur de ställer sig till idén med tillfälliga kulturverksamheter i huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer