Se bussen brinna. Foto: Markus Källander

Buss exploderade och brann upp

Uppdaterad
Publicerad

En gasdriven buss fattade eld och brann upp vid Tegelbacken i Stockholms City vid 11-tiden på söndagen. Explosionen skedde i samband med att bussen kördes fast vid Klaratunnelns infart. Chauffören fördes till sjukhus med allvarliga skador, uppger polisen.

Magnus Ekman blev vittne till explosionen.

– Jag tutade på bussen för att få den att stanna. Den var på väg ner i Klaratunneln, men jag såg att den var för hög för att få plats. Jag kände hettan från explosionen och det regnade splitter på min bil, säger han.

Enligt polisen är det en gasbuss som av oklar anledning har exploderat.

– Den har börjat brinna. Är det gas så smäller det ordentligt, då blir det ganska synligt, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Bussen utanför Klaratunneln efter branden. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Busschaufför brännskadad

Det fanns inga passagerare på bussen, men chauffören fördes med ambulans till sjukhus. Personen som körde bussen ska ha fått brandrelaterade skador enligt uppgifter från polisen.

– Det senaste jag har är att man betecknar skadorna som allvarliga men inte livshotande, säger Carina Skagerlind.

Chauffören var på väg ut för att starta sitt pass på linje 2 när olyckan inträffade. Bussen skulle inte in i tunneln enligt körrutten, uppger arbetsgivaren Keolis.

– Tankarna på en biogasbuss sitter på taket och bussen kördes in i skyddet som varnar för höjden. Varför det blev ett så våldsamt förlopp måste vi utreda, säger Patrik Åberg på Keolis pressjour.

Stockholmspolisen betraktar händelsen som ”en ren räddningstjänstinsats” och misstänker inget brott.

Stora avspärrningar

Stora delar av centrala Stockholm spärrades av efter händelsen. Klockan 14.30 meddelade polisen att bärgning av bussen hade påbörjats.

En anmälan om vållande till kroppsskada, arbetsmiljöbrott och vårdslöshet i trafik är upprättad.

– Det här är en olycka som inträffat när en person är i tjänst, då börjar vi i de här brottsrubriceringarna och jobbar utifrån dem, säger Carina Skagerlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussexplosion i Stockholms city

Mer i ämnet