Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butiken för fiskeredskap öppnades av Johan Löfqvist farfarsmors äldsta syster – för 122 år sedan. I videon får du veta vilken känd konstnär som målat skylten utanför dörren. Foto: Pia Heick/SVT

Gamla stans äldsta butik tvingas flytta: ”Sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kvarteret Cephalus ligger i ett av Gamla stans mest turisttäta områden. Flera byggnader uppfördes redan på 1600-talet men nu ska husen renoveras och då måste alla butiker och restauranger flytta.

Det är Riksdagsförvaltningen som äger kvarteret där flera butiker, restauranger och Kanslihusannexet har sina lokaler.

– Vi behöver byta ut elen, rusta upp fasaderna och anpassa lokalerna för modern verksamhet, säger Slavica Mladenovic som är vikarierande fastighetschef på Riksdagsförvaltningen.

Butiker måste flytta

I några av de medeltida husen finns det vackra bjälklag och unika kalkmålningar från 1600- och 1700-talen. Men lokalerna klarar inte dagens krav på tillgänglighet och säkerhet. Därför töms kvarteret nu på hyresgäster.

– Vi har legat på samma plats i 122 år så det känns sorgligt att flytta, säger Johan Löfqvist som är butikschef i en av Gamla stans äldsta affärer.

När delar av kvarteret Cephalus revs på 40-talet väcktes stora protester – se historiska bilder i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör argumenten kring rivningen av kvarteret i videon. Foto: SVT

Kvarteret Cephalus

Ligger i området mellan Västerlånggatan, Storkyrkobrinken, Myntgatan och Salviigränd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.