Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Butikerna i Husby stänger i protest

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13 idag stängde butikerna i Husby centrum. Den senaste tidens rån och inbrott har fått företagarna i området att gå samman i en protestaktion för att visa sitt missnöje.

Den senaste tiden har problemen med rån och inbrott eskalerat i Husby och nu har företagarna tröttnat. Idag klockan 13.00 stängde butikerna i protest. De menar att det inte går att driva verksamheter i området innan problemen är åtgärdade och kräver nu att polisen och politikerna i Stockholms stad agerar.

– Det är förbannat att vi förlorar en dag innan årets slut. Vi förlorar mycket inkomster. Men det som vi förlorat psykiskt och fysiskt är mer än det vi förlorat i pengar, så jag tycker vi gör rätt, säger butiksägaren Salam Kurda.

”Har inget val, jag måste tro”

Salam Kurda är ordförande för Husbys företagsförening och en av initiativtagarna till stängningen.

– Det här är början. Blir det inte bättre så kommer vi göra det här om och om, fler gånger för att Stockholm stad ska förstå att näringslivet är väldigt viktigt och att centrum utan näringslivet fungerar inte.

Vad har du fått för svar från politikerna?

– Från vissa politiker har vi fått beskedet att de nu ska göra vad de kan. Träffa oss lite mera och diskutera och förbättra situationen och säkerheten. Jag har sagt att de ska ta tillbaka centrum från de kriminella och det ska de göra.

Tror du på de löften du fått?

– Jag har inget annat val, jag måste tro. Det är ändå de som beslutar, säger Salam Kurda.

Ica-handlaren: Vi kräver uppmärksamhet

Ica-handlaren Joakim Söderlund har valt att ställa sig bakom protesten och håller butiken stängd under en del av eftermiddagen.

– Vi känner en oerhörd frustration för att vi blir bortglömda helt enkelt. Det satsas inte tillräckligt mycket resurser här ute i förorten. Vi behöver ha hjälp, det är därför vi gör det här, säger han.

Vad är det ni vill?

– Vi kräver att bli uppmärksammade och att man tillsätter med resurser till Husby centrum. Alla resurser egentligen, allt från ungdomsgårdar, aktiviteter, praktikplatser, arbeten och även polisiär närvaro för att få bort kriminaliteten härifrån.

Vad säger dina kunder om att du har stängt nu?

– Kunderna förstår oss. De har tålamod, säger Joakim Söderlund.

Våldet fick honom flytta från Husby

Protestaktionen väckte idag stort intresse från både Husbybor och media. En av de som var på plats var den tidigare Husbybon Reza Nickros. Han bodde i Husby från 1990 men flyttade därifrån på grund av att han upplevde att våldet eskalerade.

– 1990 var det ett jättebra område och snällt folk, men efter flera år det blev värre och värre. Mycket våld och brott hela tiden. Därför flyttade jag härifrån, men eftersom det finns flera bra affärer här brukar jag komma hit och handla ibland, säger han.

Vad tänker du om att de stänger nu?

– Det är mycket synd. Det är inte bra alls och butikerna förlorar mycket pengar och varor hela tiden. Myndigheterna måste göra nånting. För länge sen bodde jag i Usa och ibland tror jag det här är gamla Harlem i New York, säger Reza Nickros.

Vad tycker du man borde göra?

– Jag tror det måste vara mer bevakning. Kamerövervakning och vakter.

”Stängning gör bara folk mer arga”

Just bevakningen är en central del i företagarnas aktion. På en banderoll utanför en av de stängda butikerna stod kravet om fler poliser i området utskrivet. Men det var inte alla Husbybor som uppskattade butiksägarnas protest.

– Tänk om ett barn behöver mjölk, vart ska man då få tag i det om det är stängt? Det kommer bara göra folket mer arga, säger Yusuf Eker.

Har du inte förståelse för butiksägarna?

– Jag kan förstå dem, men jag tycker inte de hjälper att stänga. Det är onödigt bara, säger han.

På plats fanns också oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) för att träffa och prata med företagarna.

Butikerna kommer vara stängda fram till klockan 18 ikväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stöldvåg i Husby

Mer i ämnet