Butikskedjans VD Per Sigvardsson har satt in åtgärder mot bestraffningar på arbetsplatsen Foto: TT

Sportkedjans vd efter larm om bestraffningar: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

En före detta anställd på sportkedjan XXL berättade för SVT att medarbetarna bestraffas genom att de får göra armhävningar om de kommer försent till morgonmötet och om de inte uppnår säljmålen. Det har fått butikskedjans vd Per Sigvardsson att sätta in åtgärder så det inte händer igen.

Butiken där bestraffningarna ska ha skett har inte haft någon varuhuschef sedan i december förra året. Istället har man haft en ledningsgrupp som under tiden fått leda butiken. Detta lyfts fram som orsaker till varför butiken hamnat i en situation med dålig arbetsmiljö.

– Han som är ansvarig till det som hänt är hemma och mår dåligt över händelsen, vi pratar med honom fortlöpande. Han har inte gjort en massa fel utan vi saknar ett ledarskap som har gjort att vi har hamnat här, säger Per Sigvardsson, vd på XXL.

Den före detta medarbetaren på XXL, Jennifer Mellgren, larmade i helgen om dålig arbetsmiljö genom ett inlägg på Facebook. Det handlar bland annat om bestraffningar på arbetsplatsen. Flera anställda svarade med att de vittnat om liknande behandling.

– Vi har satt upp en grupp som ska se över hur vi jobbar med de här frågorna och som ser till att vi har policys som täcker in exakt hur vi agerar. Arbetet startar idag så att vi kan säkerställa att vi kommit tillrätta med saker som inte fungerar, säger Per Sigvardsson. 

Inte ett utbrett problem

Vidare säger vd:n att han har uppmanat alla anställda att kontakta honom eller närmaste chef om bestraffningar pågår på arbetsplatsen. Men då han inte fått någon feedback på det upplever han inte problemet som utbrett.

Trots det har anställda från samma arbetsgivare delat med sig av liknande erfarenheter av bestraffning på sociala medier. Per Sigvardsson säger att han varit i kontakt med butikscheferna som berättat att bestraffningar inte sker idag och att det kan ha varit för många år sedan. 

– Disciplinära åtgärder är olagligt och helt oacceptabelt i min bok. Jag har pratat med alla chefer och jag upplever inte att det är en allmän jargong. Jag säger inte heller att det inte förekommit för det tror jag att det har gjort.  

Pågående rekrytering

Butiken är inne i en rekryteringsprocess av en ny butikschef. De vet inte hur lång tid den processen kommer att ta eller huruvida den berörda får komma tillbaka efter ledigheten. 

– Det får vi se när det kommer så långt. Idag har vi kontroll på läget i det aktuella varuhuset och ger stöttning. Vi ger det här varuhuset extra uppmärksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.