Eleven har uppgett att han straffades om han kom sent eller kallade kunder för kunder, och inte gäster. Foto: SVT

Skola bryter samarbete med XXL: ”Praktikant tvingades göra armhävningar”

Publicerad

En 17-åring som gjorde praktik på sportkedjan XXL i Umeå har uppgett att han tvingades göra armhävningar som bestraffningar.
Nu bryter Dragonskolan samarbetet med sportkedjan.
– Det här är helt tokigt och inte okej. Det är långt från skolans värdegrund. Vi kan inte ha våra elever på ett sådant ställe, säger Patrik Henriksson, rektor på Dragonskolan.

Det var efter att 17-åringens familj läst om nyheten att anställda på sportkedjan bestraffas med armhävningar, som pojken berättade att han också utsatts. Detta var folkbladet.nu först att berätta. Familjen kontaktade då skolan.

– Han har fått göra armhävningar när han kommit sent till jobbet och när han kallat kunder för kunder, och inte gäster, som företaget bestämt att man ska, säger Patrik Henriksson, rektor på Dragonskolan.

Eleven går en lärlingsutbildning där 50 procent av utbildningen är praktik.

– Han förstod inte att det var fel när det hände. Han var placerad i en vuxenvärld och tänkte att det är så här man gör. Det är svårt för honom, han ville såklart också göra ett bra intryck, säger Patrik Henriksson.

”Det har spårat ur”

Pojken har uppgett att det inte bara är han som blivit utsatt.

– Det är någon typ av jargong som de haft som spårat ur. Han har uppgett att fler blivit utsatta för samma sak, säger Patrik Henriksson.

Rektorn uppger att praktiken på sportkedjan i övrigt fungerat bra – men att det inte fanns någon tvekan att avbryta praktiken efter att detta kom fram.

– Det här är så långt från skolan värdegrund. Det var inte mycket att fundera över. Vi kan inte ha våra elever på sådana ställen, säger Patrik Henriksson.

Skolan har haft en dialog med sportkedjan och kommer att fortsätta ha det framöver.

– Vi har bara haft en elev där. Om någon i framtiden ska göra sin praktik där så ska de ha tagit tag i sitt värdegrundsarbete, säger Patrik Henriksson.

Varuhuschefen: ”Beklagligt”

SVT har sökt XXL:s varuhuschef i Umeå, Per Brodin. Han kommenterar händelsen i ett sms.

– Beklagligt det som skett i XXL. Självklart är det helt oacceptabelt, skriver Per Brodin, och hänvisar till ett uttalande som vd:n Per Sigvardsson gjort. Han uppger också att man vidtagit samma åtgärder i Umeå som i övriga Sverige.

– Det är givetvis helt oacceptabelt och disciplinära åtgärder är dessutom olagliga. Det här är viktigt, jag har jobbat hela helgen för att hantera det akuta och kommunicera internt att ledningen inte på något sätt står bakom. Vi kommer också att ta ett större grepp på frågan, skriver han i det uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer