Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots Skolinspektionens avslag är kommunalrådet Robert Beronius (L) positiv. Foto: Annie Månsson/SVT

Bygget redan igång i Norrtälje – då nekas nya Engelska skolan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Engelska skolan har fått avslag från Skolinspektionen på samtliga ansökningar om att starta nya skolor runt om i Sverige. Detta eftersom myndigheten menar att de inte redovisat tillräckligt elevintresse. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

En av skolorna som fått avslag ligger i Norrtälje och trots beslutet är bygget i full gång.

Engelska skolan har begärt en omprövning av beslutet och är nu i färd med att förse inspektionen med siffror som kan visa att det riktade intresset är tillräckligt stort.

– Idag har skolan totalt 457 elever i kö varav 245 som vill börja redan när skolan öppnar i augusti 2023. Detta mer än ett år innan det ska öppna, vilket är osedvanligt starka siffror, säger Jörgen Stenquist, vice vd på IES.

Uppgifter som inte fanns vid avslag

Det här är uppgifter som enligt skolinspektionen inte framkommit vid tiden beslut om avslag fattades. Enligt dem har engelska skolan inte visat det elevantal de vill starta med och därför bedöms inte elevprognosen som tillförlitlig och att det i nuläget inte finns skäl att ändra beslutet.

– Vi har tagit emot en kö som visar intresse för cirka 200 elever och skolan ska ha 600 elever. Det på en ort som har ett förhållandevis begränsat elevunderlag, säger Carin Clevesjö enhetschef tillståndsenheten.

Trots avslaget är kommunalrådet Robert Beronius (L) positiv – hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.