Inget skolköp för Engelska skolan i Gubbängen

Uppdaterad
Publicerad

Internationella engelska skolan skulle köpa skollokalerna i Gubbängen där de bedriver sin verksamhet av Stockholms stad. Men nu visar det sig att köpet inte blir av.

– Jag tycker så klart att det är positivt. Vi ska inte sälja ut våra skolfastigheter, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, som varit kritisk till försäljningen.

Tidigare i år beslutade majoriteten i Stockholms stad att sälja skollokalerna i Gubbängen till Internationella engelska skolan, IES. Oppositionen var kritisk till affären, och bland annat Vänsterpartiet överklagade den till förvaltningsrätten, vilket gjorde att affären drog ut på tiden.

Det ursprungliga överlåtelseavtalet mellan staden och IES löpte ut den sista juni och IES har valt att inte förlänga avtalet. Därmed blir det ingen affär.

– Omvärldsläget ser annorlunda ut i dag jämfört med när vi först inledde samtalen med staden om att förvärva fastigheten, säger IES vice vd Jörgen Stenquist till Fastighetsnytt.

Lokalerna kommer även i fortsättningen att ägas av Stockholms stads skolfastighetsbolag Sisab och hyras av IES.

”Tråkigt att affären inte blir av”

Peter Jönsson (M) är ordförande i SISAB. I ett mail till skriver han:

”Det är tråkigt att affären inte blir av. Intäkterna hade varit ett välkommet tillskott till finansieringen av de nya kommunala skolor de kommande åren men jag har förståelse för att osäkerheten i tidplanen för överklagandet försvårar genomförandet. Nu fortsätter vi som tidigare med IES som hyresgäst istället.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.