Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stort pådrag”- se SVT:s reporter på plats efter hissolyckan i Sundbyberg. Flera personer befann sig i hissen. Foto: Claudio Bresciani/TT/SVT

Bygghiss har rasat 20 meter – flera personer i hissen

Uppdaterad
Publicerad

En hiss på en byggarbetsplats i Sundbyberg har rasat 20 meter. Enligt räddningstjänsten befann sig fem personer i hissen när den rasade. På tisdagen meddelade åklagaren att personerna avlidit.

Statens haverikommission har varit på plats och undersökt olycksplatsen, men har ännu inte beslutat om de ska utreda händelsen.

Larmet om olyckan kom vid 10-tiden på måndagen. Flera stationer från räddningstjänsten åkte ut till platsen, tillsammans med polis och sjukvård.

Fem personer befann sig i hissen, enligt räddningstjänsten. Enligt initiala uppgifter var personerna allvarligt skadade, på tisdagen bekräftade Åklagarmyndigheten att personerna omkommit.

En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts, och förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Polisen har under måndagen hållit förhör med vittnen på plats och en teknisk undersökning kommer också göras.

Under eftermiddagen var Statens haverikommission på plats, berättar utredningsordförande Jonas Bäckstrand.

– Vi har varit på plats och gjort en olycksfallsutredning och försökt skapa oss en bild av vad som hänt, säger Jonas Bäckstrand.

Inget formellt beslut har fattats om haverikommissionen kommer att utreda olyckan vidare.

– Vi samlar nu in fakta och återkommer med besked, säger Jonas Bäckstrand.

Sundbybergs stad stoppar fortsatt bygge

Under måndagseftermiddagen meddelade Sundbybergs stad att de inför byggstopp på arbetsplatsen.

I beslutet går att läsa att byggnadsnämnden ska förbjuda arbete om det finns risk för människors liv eller hälsa.

Entreprenören vill inte kommentera

SVT har sökt vd:n för den entreprenör som utför arbetet på byggplatsen, som inte gått att nå. Till tidningen Branschaktuellt säger han dock att han inte kan kommentera olyckan i nuläget. 

Både fackförbundet Byggnads och företaget som gör hissarna beskriver olyckan som ovanlig och säger till SVT att de aldrig sett något liknande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.