Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem personer omkom när en bygg hiss rasade i Sundbyberg den 11 december förra året. Foto: Magnus Lejhall/TT

Hissbolag anmäls efter dödsolycka i Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

Hissbolaget ABC Bygghissar anmäls av Arbetsmiljöverket efter hissolyckan i Sundbyberg där fem byggjobbare omkom. Det rapporterar Byggnadsarbetaren.

– Vi har bedömt att ett av företagen brutit mot arbetsmiljölagen och föreskrifterna på ett sådant sätt att olyckan inträffade och fem personer avled, säger Lennart Adérn, jurist på Arbetsmiljöverket till tidningen.

Det var den 11 december förra året som en bygghiss rasade vid en arbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm. Fem personer omkom i olyckan.

Hissolyckan i Sundbyberg

Händelsen skapade en debatt både kring säkerheten på landets byggarbetsplatser men också kring hur många led av underleverantörer ett ansvarigt byggbolag kan ha.

Byggnadsarbetaren skriver att Arbetsmiljöverket bedömer ABC Bygghissar som skyddsansvarig på bygget i egenskap av arbetsgivare. Företaget anses också ansvarigt i egenskap av upplåtare av hissen.

”Arbetsmiljöverket bedömer att olyckan inte hade ägt rum om ABC hissar hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna i den här skrivelsen”, skriver verket i anmälan, enligt Byggnadsarbetaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet