Det är ännu oklart vad som orsakat dödsolyckan i Sundbyberg – men nu säger byggets huvudentreprenör upp det bolag som monterade hissen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter hissolyckan – montören sparkas ut

Uppdaterad
Publicerad

Det bolag som ansvarade för hissmonteringen i Sundbyberg får inte längre jobba kvar på bygget, efter dödsolyckan där fem personer omkom. Det säger huvudentreprenören Andersson Company till P4 Stockholm.

Företaget Alimak, som tillverkat hissen, gick några dagar efter olyckan ut och sa att inget ska ha varit fel i hissens konstruktion. Men att deras expertteam på plats noterat att två mastsektioner till hissen inte var ihopbultade. Något som skulle gjorts vid monteringen, enligt installationsanvisningar och säkerhetsprotokoll.

Men varken åklagaren, Statens haverikommission eller huvudentreprenören Andersson Company menar att det ännu går att säga vad som orsakat olyckan.

Hissolyckan i Sundbyberg

Andersson Company: ”Väljer att anlita annan entreprenör”

Trots det väljer nu Andersson Company att säga upp bolaget som monterat hissen.

”Vi väljer att anlita en annan entreprenör med anledning av de pågående utredningarna och för att alla på arbetsplatsen ska känna sig trygga i väntan på svar om hur olyckan kunde ske”, skriver Patrik Toresäter, vd på Andersson Company, i ett mejl till TT.

SVT söker både hissmontören och huvudentreprenören för en kommentar.

Fem dog – två undkom

Det var måndagen den 11 december som bygghissen i Sundbyberg rasade. Fem personer dog och två personer som skulle åka med hissen undkom. Olyckan utreds från flera håll, däribland polisen, Statens haverikommission och Arbetsmiljöverket.

Se en sammanfattning av händelsen i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hissolyckan i Sundbyberg – detta har hänt. Foto: Magnus Lejhall/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet