Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver rättvisa för alla som dör på sin arbetsplats”. Dagen efter hissolyckan anordnades en minnesstund för de förolyckade. Foto: Vlada Cakic/SVT

Minnesstund efter hissolycka i Sundbyberg: ”Funderar på att ta trappen istället”

Uppdaterad
Publicerad

De fem personer som befann sig i hissen vid olyckan i Ursvik i Sundbyberg under måndagen har avlidit. Under onsdagen hölls en minnesstund efter hissolyckan, där flera kollegor, och ansvariga vid fackförbundet SAC deltog.

Under onsdagens minnesstund, arrangerad av fackföreningen SAC Syndikalisterna, är flera deltagare märkbart upprörda.

När SVT:s team är på plats tar Pamela Otarola Alvarez, från SAC, till orda.

Hissolyckan i Sundbyberg

– Vi är människor, vi förtjänar inte att dö på vår arbetsplats, säger hon.

Enlig henne har fackförbundet satt igång ett arbete för att motarbeta missförhållanden på arbetsplatsen. Framförallt drabbas migranter som får sin migrantstatus utnyttjad av arbetsgivare.

Fackförbundet: Utbredd parallell byggbransch

Solidariska byggare, som är en del av fackföreningen SAC, har varit med och arrangerat minnesstunden. Enligt deras styrelseledamot Pelle Sunvisson mår byggbranschen ”ganska dåligt”.

– Vi ser hela tiden botten i byggbranschen och det är otroligt djupt dit, och det finns en otroligt utbredd parallell byggbransch, säger han.

– Som migrantarbetare i Sverige är man nästan helt och hållet i händerna på sin arbetsköpare.

Plåtslagaren Ivan: ”Funderar på att ta trappen istället”

Byggföretaget Andersson Company är ansvarigt byggbolag på arbetsplatsen och anser själva inte att de är mer drabbade än andra företag. Samtidigt är hissolyckan i Sundbyberg inte den första olyckan som sker på en byggarbetsplats där firman är ansvarig.

En anställd har tidigare fallit genom en schaktöppning och vid ett annat tillfälle klämdes två anställda fast under ett betongblock.

Ivan Semenov, som är plåtslagare och som närvarade på minnesstunden säger att han tidigare inte varit orolig, men att han förstått nu att det inte är säkert.

– Jag funderar på att ta trappen istället, säger han till SVT.

Blir du rädd över de risker som du kanske tagit i ditt jobb?

– Jag tänker i första hand på de som har dött och deras familjer som är här på deras dokument. Om de nu har dött – vad händer då med deras familjer?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför Magdalena Andersson (S) kräver en debatt i riksdagen om arbetsplatsolyckor. Foto: Vlada Cakic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet