Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör företagets vd om de tidigare olyckorna och Arbetsmiljöverket om hissolyckan, som vikarierande generaldirektör Håkan Olsson beskriver som en av de värsta arbetsplatsolyckorna sedan Estonia. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Två olyckor tidigare hos byggbolaget – innan hissolyckan i Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

Hissolyckan i Sundbyberg är inte den första olyckan som sker på en byggarbetsplats där Andersson Company Byggnads är ansvarigt byggbolag. En anställd har tidigare fallit genom en schaktöppning och vid ett annat tillfälle klämdes två anställda fast under ett betongblock.

Fem personer har dött efter hissolyckan i Sundbyberg. Ansvarigt byggföretag på arbetsplatsen är Andersson Company Byggnads.

I februari i år blev två personer fastklämda under ett betongblock på ett av företagens byggarbetsplatser i Norrtälje, något som anmäldes till Arbetsmiljöverket.

Hissolyckan i Sundbyberg

Tio år tidigare fick företaget kritik från myndigheten för att inte ha genomfört en utredning efter en olycka där en anställd föll genom en schaktöppning på en byggarbetsplats i Sigtuna.

Vid ytterligare två tillfällen de senaste tio åren har Andersson Company Byggnads fått en anmärkning på grund av fallrisk. Senast 2019, då det fanns brister i en byggställning och förbud lades direkt på plats. 2018 genomfördes skyddsombudsstopp på grund av fallrisk.

Arbetsmiljöverket: Bevisligen brister

Arbetsmiljöverket vill inte kommentera huruvida händelserna eller mängden anmälningar sticker ut, sett till byggbranschen som helhet. Däremot kommer de utreda även måndagens dödliga hissolycka, som byggbolaget också anmält till Arbetsmiljöverket.

– Bevisligen är det så att när en sådan här olycka skett är det en brist i det ordinarie och systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Håkan Olsson, vikarierande generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Olyckan utreds även av åklagare och Haverikommissionen.

Andersson Company: Anser inte att vi är mer drabbade

Under en presskonferens under tisdagen kommenterar Andersson Companys vd, Patrik Toresäter, de tidigare olyckorna.

– Tyvärr så händer olyckor i branschen och jag anser inte att vi är värre drabbade än något annat företag.

Byggföretag stoppar hissen

Tomas Kullberg, enhetschef på Byggnads Stockholm, säger att de stora byggföretagen i Stockholms län nu infört stopp för den här typen av hissar på sina byggen tills de är besiktigade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet