Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggnads enhetschef Tomas Kullberg har under tjugo års arbete aldrig hört om en liknande olycka Foto: Lisa Liljefors

Byggnads om hissolyckan i Sundbyberg: ”Ska inte behöva ske”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen föll en bygghiss 20 meter vid en byggarbetsplats i Ursvik i Sundbyberg. Enligt initiala uppgifter skadades fem personer allvarligt och på tisdagen meddelade åklagare att personerna omkommit. Fackförbundet Byggnads ordförande säger att han aldrig hört talas om en liknande olycka, under sina 20 år i branschen.

Olyckan skedde i ett bostadsområde vid ett bygge av nytt lägenhetshus. En stor insats med polis, ambulans och brandförsvar var på plats under måndagsförmiddagen.

– Jag har jobbat med dessa frågor i över tjugo år, och det här är första gången jag hört om att något sådant här sker, säger Tomas Kullberg, enhetschef och ordförande för fackföreningen Byggnads.

Hissar ska vara besiktigade

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. Enligt Tomas Kullberg så ska alla hissar vara besiktigade och märkta med ett klistermärke inne i hissen, men i nuläget är det för tidigt att säga om hissen var besiktigad eller vad som föranledde olyckan.

– Vi får vänta till att utredningen är klar innan vi drar några slutsatser, säger Tomas Kullberg.

Hisskonstruktören i chock: ”Aldrig varit med om liknande”

Företaget Alimak, som gör hissarna, beskriver att de är chockade efter olyckan.

– Det är fruktansvärt alltihop. Vi har sålt produkten i 20 års tid och aldrig varit med om något liknande. Det är en standardprodukt vi har och som sålts i tusentals exemplar runt om i världen.

Företaget säger att de bara levererat hissen men att monteringen gjorts av annat företag, säger Johnny Nylund, kommunikationschef på Alimak.

Se videon ovan för att höra hur fackföreningen hanterar olyckan och arbetar framåt med sina medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.