Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem personer dog när en bygghiss föll 20 meter vid en byggarbetsplats i Sundbyberg. Foto: Magnus Lejhall/TT

Fem personer döda i hissolyckan i Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

De fem personer som befann sig i hissen vid olyckan i Ursvik i Sundbyberg under måndagen har avlidit.

Åklagaren bekräftade på tisdagen att fem personer är avlidna i den hissolycka som inträffade under måndagen på en byggarbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm.

I ett pressmeddelande skriver åklagaren att det pågår en förundersökning som rubriceras som arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

Hissolyckan i Sundbyberg

– Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i pressmeddelandet.

Facket: Värsta arbetsplatsolyckan

Tomas Kullberg, enhetschef för Byggnads Stockholm säger att det är den värsta arbetsolyckan han har hört om i modern tid i Sverige.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, och vill inte vara det igen, säger han.

Ett stopp införs nu för den typen av hissar på de flesta byggarbetsplatser i Stockholms län tills hissarna har besiktigats.

– Det är för att trygga situationen och mildra oron, säger Tomas Kullberg.

Bygget stoppat – kan utredas från flera håll

Larmet om att en bygghiss rasat kom vid 10-tiden på måndagen och det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och Sundbybergs stad har infört byggstopp på arbetsplatsen.

Statens haverikommission kommer att utreda olyckan.

– Orsaken är dels allvarlighetsgraden i olyckan, det är en väldigt allvarlig olycka med fem döda. Dels är det i en bransch som är drabbad av olyckor. Vi tror det finns säkerhetsvinster, genom vår utredning kan vi föreslå förbättringar för branschen, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Statens haverikommission.

Företagets vd: ”Känner inte till några brister”

Det ansvariga byggföretaget Andersson companys vd, Patrik Toresäter, säger på en pressträff under tisdagen att de nu gör allt de kan för att bistå i utredningarna för att få klarhet i vad som har hänt.

– Säkerheten är väldigt prioriterad för oss i alla våra projekt. Jag tycker att vi har en god säkerhet och jag känner inte till några brister.

– Jag utgår ifrån att hissen har varit besiktigad, säger Patrik Toresäter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet