Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad hisstillverkaren tror kan ligga bakom dödskraschen på bygget i Sundbyberg, där fem personer dog när en bygghiss störtade till marken. Foto: Magnus Lejhall/TT

Hisstillverkaren om installationen: ”Väsentlig avvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer undgick att följa med när bygghissen i Sundbyberg störtade mot marken. Deras fem kollegor dog. Nu uttalar sig hisstillverkaren Alimak om vad de tror kan ligga bakom olyckan.

– Vi var på plats igår och kunde tydligt se att två mastsektioner inte var fastbultade, säger Ole-Kristian Jödahl, vd Alimak.

Det var i måndags som fem personer dog efter att en bygghiss i Sundbyberg, i norra Stockholm, rasade. Arbetsmiljöverket beskriver händelsen som en av de värsta arbetsplatsolyckorna i modern tid.

Vad som orsakat olycka är inte klarlagt och utreds av åklagare, Statens haverikommission och Arbetsmiljöverket.

Hissolyckan i Sundbyberg

En förundersökning pågår sedan i måndags, avseende arbetsmiljöbrott, grovt brott. På onsdagen meddelar åklagarmyndigheten att förundersökningen vidgats och omfattar ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott.

– De nya brottsmisstankarna handlar om två personer som undgick att följa med hissen i fallet, säger senior åklagare Gunnar Jonasson, som är förundersökningsledare.

Hisskonstruktören: Finns väsentlig avvikelse

Företaget Alimak har tillverkat hissen men inte monterat den. Efter olyckan har Alimak haft eget team på plats för att bistå utredningen.

– När vi fick vetskap om det här i måndags kallade vi till krismöte och samlade experter för att bistå i utredningen. Igår släpptes vi in på området och kunde göra en tydlig observation att två mastsektioner till hissen inte var ihopbultade, säger Ole-Kristian Jödahl, vd Alimak.

Enligt Alimak så finns det vid installation av hissen ett säkerhetsprotokoll med instruktioner. Protokollet inkluderar dagliga säkerhetskontroller för att vara säker att hissen fungerar som avsett innan den används.

– Det var inte vi som monterade hissen, säger Ole Kristian Jödahl.

Haverikommissionen: Föll i högsta läget

Bygghissen monteras upp i etapper i takt med att nya våningsplan byggs.

Statens haverikommission var på plats vid olycksplatsen både måndag och tisdag.

– Det förefaller som att hissen föll när den var i sitt högsta läge, säger Jonas Bäckstrand på Statens haverikommission till SVT.

SVT har sökt hissmontören utan framgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Fem personer döda i hissolyckan i Sundbyberg Foto: Per Sjöberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet