Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem personer dog när en bygghiss föll 20 meter vid en byggarbetsplats i Sundbyberg. Nu har Haverikommissionens rapport slagit fast vad som orsakade olyckan. Foto: Magnus Lejhall/TT

Haverikommissionen om rasade bygghissen i Sundbyberg: ”Saknades skruvförband”

Uppdaterad
Publicerad

I december 2023 rasade en bygghiss i Sundbyberg och fem personer omkom. Nu står det klart enligt Haverikommissionen att det saknades skruvförband på den monterade hissen, visar en rapport som släpptes på torsdagen.

Det var den 11 december 2023 som en bygghiss rasade på en byggarbetsplats i Ursvik, Sundbybergs kommun.

Under den pågående utredningen meddelar Statens haverikommission nu att det upptäckts saknade skruvförband på den monterade hissen som rasade.

Hissolyckan i Sundbyberg

– Det här är första fasen av vårt arbete, det vi presenterar nu är fakta, säger Kristina Börjevik Kovaniemi, utredningsordförande.

Fortsatt utredning väntas

”Fyra skruvförband saknades mellan de mastsektioner som föll och den del av masten som förblev stående. Ytterligare ett skruvförband saknades i den del av masten som följde med i raset”, går att läsa i ett pressmeddelande.

”Skruvförband har saknats, i vart fall, sedan den 9 november 2023. Bristen har inte noterats i samband med kontroller och serviceåtgärder.”

– När man bygger en hissmast så sätter man ihop olika skruvar och muttrar med skruvförband och mellan varje sektion ska dessa finnas, säger Kristina Börjevik Kovaniemi.

Det arbete som nu väntar i utredningen är att dra slutsatser varför olyckan kunde inträffa och vilka åtgärder som kan tas för att förhindra liknande olyckor i framtiden, något som ska presenteras senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet