Jonny Rindebrant arbetar på Byggnads. Han menar att Oscar properties som bygger Norra tornen har bra visioner men en utmaning i att ha så många underentreprenörer. Foto: SVT

Byggnads varnar: ”Allt fler underentreprenörer på stora byggen”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads som kontinuerligt inspekterar byggen runt om i Stockholm ser en tydlig trend. Byggarbetsplatser får allt fler underentreprenörer vilket man ser en risk med.

– Problemet är samordningen. Om du har 30-40 olika företag på bygget så blir det en krock, säger Johnny Rindebrant som är arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland.

Det byggs mer i Stockholmsområdet än vad det gjort på decennier. Något som gör att fackförbudnet Byggnads har allt fler inspektioner att utföra. Johnny Rindebrant är ansvarig för arbetsmiljön i region Stockholm-Gotland och han ser en tydlig trend.

– Man delar upp arbetsplatser på mycket fler entreprenörer. Oftast är det ett arbetsledningsföretag som driver arbetet och inte har någon egen personal som bygger huset, berättar han.

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads lokala avdelning. Foto: Byggnads

Vad finns det för risker med det?

– Problemet är samordningen. Om du har 30-40 olika företag på bygget så blir det en krock. Varje entreprenör tänker på sitt och den ena vet inte vad den andra gör.

Norra tornen sticker ut

Ett av de byggen som sticker ut ur mängden är Norra tornen i Vasastan. Det första tornet har lägenhetsköpare redan börjat flytta in i. Samtidigt som ett 30-tal entreprenörer jobbar med att färdigställa det 120 meter höga huset.

SVT har varit i kontakt med Oscar properties som är byggeherre för Norra tornen. De låter hälsa :”Vi har mycket hög arbetsbelastning i projektet så dessvärre har vi ingen möjlighet att delta i intervju”.

I september skrev tidningen Byggnadsarbetaren en artikel som beskrev arbetsmiljön på bygget som usel. Men när fackförbundet i förra veckan genomförde den första inspektionen på ett år var bilden inte lika dålig.

– De har grymt bra visioner och vill komma någon vart. Men de har samtidigt det här problemet med att ha många entreprenörer på samma arbetsplats. Det är väl där man behöver hitta en utveckling så att man får en samordning, säger Johnny Rindebrant.

Norra tornen byggs vid Torsplan på gränsen mellan Stockholm och Solna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.