Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du hur snabbt det kommer att gå att åka från Fridhemsplan till Älvsjö. Foto: Pia Heick/SVT

Byggstart närmar sig för nya gula tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö

Uppdaterad
Publicerad

Om tio år kan du åka tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö på tio minuter. Då ska nämligen gula linjen vara klar – en helt ny tunnelbana som ska börja byggas nästa år om allt går enligt planerna.

Gula linjen blir en ny nord-sydlig tvärförbindelse i tunnelbanenätet. Fyra av linjens sex stationer kommer att ligga vid knutpunkter för kollektivtrafik, som till exempel Liljeholmen och Älvsjö.

– Det kommer att ta tio minuter att åka mellan Fridhemsplan och Älvsjö och två minuter mellan Liljeholmen och Fridhemsplan, säger Johan Brantmark, chef för gula linjen Region Stockholm.

Tiotusentals nya bostäder

Det är staten som betalar merparten av de nästan 14 miljarder som gula linjen beräknas kosta. Villkoret är att Stockholms stad bygger 48 500 nya bostäder.

– Gula linjen ska försörja de nya bostadsområdena med hållbar kollektivtrafik, säger Johan Brantmark.

Samråd om byggplanen startar

Bygget av gula linjen ska påbörjas nästa år – och 2034 ska allt vara klart. Nu ska byggplanen ut på en månads samråd där berörda kan lämna synpunkter på förslaget.

Som SVT Nyheter Stockholm berättat tidigare har planen på att bygga en arbetstunnel vid Rålambshovsparken på Kungsholmen väckt starka känslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.