Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En arbetstunnel kan komma att hamna i ena kanten av Rålambshovsparken – något som rört upp känslor. Hör protestgruppen Rädda Rålis om byggplanerna. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Protester mot tunnelbanebygge i Rålambshovsparken

Uppdaterad
Publicerad

När tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö ska byggas behövs en arbetstunnel. Planer finns att lägga den längs gränsen med Rålambshovsparken. Nu har omkring 1 600 namnunderskrifter samlats in i protest mot bygget.

– Det kommer bli en byggarbetsplats som riskerar att förstöra Rålambshovsparken och dess lummighet, säger Måns Tham som är en av initiativtagare till uppropet.

Protestgruppen Rädda Rålis menar att kanten av Rålambshovsparken inte är en lämplig plats eftersom det skulle innebära att de gamla träden i allén i så fall måste sågas ner.

Två olika förslag finns

Arbetstunneln behövs för att kunna bygga spårtunnlar och stationer. Utöver Rålambshovsparken finns ytterligare ett alternativ vid Lindhagensplan och bensinmacken som ligger där.

Enligt Johan Brantmark, projektledaren för tunnelbanebygget mellan Fridhemsplan och Älvsjö, ska noggranna värderingar kring natur, kultur och omgivning göras innan bedömning och beslut fattas.

Besked om var arbetstunneln ska byggas väntas under nästa vår. Tunnelbanebygget kommer pågå under cirka åtta-tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.