Foto: Anders Berensson Architects

C vill bygga 5 000 bostäder i Masthamnen

Uppdaterad
Publicerad

Planer för bostadsbyggande i Masthamnen presenterades redan 2008, men lades på is. Nu väcker Centerpartiet åter liv i frågan och presenterar ett förslag på 5 500 bostäder, skyskrapor i trä och kontorslokaler.

– Vi vill få upp den här frågan på bordet igen, säger Karin Ernlund, gruppledare (C) i Stockholms stad.

Centerpartiet vill att Masthamnen på Södermalm ska bli Stockholms högsta, tätaste och mest miljövänliga stadsdel och presenterar nu skisser över en kvartersstad med bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, kontor, torg och kaj på hamnnivå. De vill även bygga ett parklandskap på höjden som knyts samman mellan smala skyskrapor.

Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholm.

– Vi vill bygga en helt ny stadsdel i det här området som i dag präglas av betong. Vi vill freda parker och grönområden och hitta de här centrala platserna i Stockholm där det också går att bygga högt, säger Karin Ernlund, gruppledare (C) i Stockholms stad.

Foto: Anders Berensson Architects

2002 tillsattes en utredning om stadsutveckling i Masthamnen och 2008 fanns förslag på hur området kunde utvecklas. Men i dag finns inga aktiva planer för området, enligt Exploateringskontoret.

Slussenprojektet påverkar

På Exploateringskontoret är man skeptisk till timingen av byggplanerna.

- Eftersom det pågående Slussenprojektet påverkar detta område starkt så bedömer vi att det projektet bör färdigställas innan Masthamnen kan bli aktuell, säger Anna Näslund, pressansvarig på Exploateringskontoret.

Även Stockholms Handelskammare har tidigare riktat kritik mot bostadsbyggande i Masthamnen.

– Om Stockholms hamnområden fortsätter minska är risken stor att vi förlorar värdefull infrastruktur som inte går att få tillbaka. Dessutom är den för besöksnäringen så viktiga kryssningstrafiken hotad, sa Lotta Andersson, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande från januari 2017.

Hamnverksamhet får vara kvar

Men Centerpartiet anser att Viking Line som i dag utgår från hamnen kan vara kvar.

– Vi vill inte rucka på hamnverksamheten utan vi vill hitta sätt där vi kan kombinera hamnverksamhet och stadsutveckling, säger Karin Ernlund, gruppledare (C) i Stockholms stad.

Skiss över det planerade området. Foto: Anders Berensson Architects

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.