Illustration över Karlsbodavägen. Foto: ALM/BSK arkitekter

Cancerframkallande ämne stoppar över 700 bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har nu beslutat att upphäva detaljplanen av industriområdet vid Bromma flygplats som skulle förvandlas till en stadsdel med över 700 bostäder. De har nämligen hittat flera klorerade kolväten som är cancerframkallande.

Kommunfullmäktige i Stockholms stad antog i juni detaljplanen i Mariehäll vid Bromma flygplats, som skulle omvandlas till en ny stadsdel med ungefär 770 bostäder, lokaler, förskola, torg och parkstråk.

Bara en månad efter att detaljplanen antogs, beslutade länsstyrelsen att ompröva planen eftersom man hittat markföroreningar i form av klorerade kolväten som är cancerframkallande. Nu häver länsstyrelsen detaljplanen för att det finns osäkerheter om de klorerade kolväten som anses vara en hälsorisk för människor som bor och vistas i området. De menar att dessa kan i gasform tränga in i byggnader och därmed utgöra en hälsorisk för människor som vistas där.                                                                                                                                                              

Ovanlig åtgärd

Enligt länsstyrelsen har undersökningar visat att det sannolikt finns en spridningskälla inom detaljplansområdet och att föroreningssituationen är betydligt mer omfattande än vad som framgår i handlingarna.

– Att hälso- och säkerhetsfrågor utreds och säkerställs innan detaljplaner antas är nödvändigt och en förutsättning för framtida hälsosamma bostäder och boendemiljöer. Det är sällan länsstyrelsen upphäver detaljplaner, nu tog vi det beslutet på grund av bristfälliga utredningar och regleringar i planen, säger Annsofi Edberg, planhandläggare på länsstyrelsen.

Förutom cancerframkallande kolväten anser länsstyrelsen även att man saknar en plan över regleringen av markbuller från flygplatsen

.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.