Nackaföretag säljer CBD-olja – trots dubbla förbud

Publicerad

Trots förbud från både Läkemedelsverket och Nacka kommun fortsätter företaget Curious Oak AB att sälja så kallad CBD-olja, skriver Dagens Medicin. Det dubbla försäljningsförbudet kommer av att CBD-olja klassas som både som läkemedel och livsmedel.

CBD-olja framställs ur industrihampa och har fått sin benämning efter den huvudsakliga farmakologiska ingrediensen cannabidiol. Efter att Läkemedelsverket förra året klassat CBD-olja som läkemedel har flera företag, däribland Curious Oak, fått förbud att sälja produkterna. Visserligen inihibrerades detta beslut i väntan på överklagan, men sedan två kända influerare gjort reklam för företagets produkter upphävdes inhibitionen.

Godkännande saknas

I mars hade företaget även fått förbud att sälja produkterna, men denna gång med hänvisning till livsmedelslagstiftningen. Det var hemkommunen Nacka som hade agerat på nya och skärpta EU-regler om cannabis som livsmedel. Enligt dessa regler betraktas cannabinoider som ”novel food”, vilket innebär att EU-kommissionen först måste godkänna användningen, ett godkännande som Curious Oak saknar.

-Jag kan förstå att lekmän och företag kan tycka att det är dubbeltydigt. Men vi följer de regler som finns i EU, säger Viktor Engström, livsmedelsinspektör i Nacka kommun, till Dagens Medicin.

Företaget hävdar att de slutat sälja CBD-produkter

Trots att försäljningen på hemsidan pågår som vanligt, hävdar Curious Oaks vd, Emil Sandin, att så inte är fallet.

”Curous Oak AB säljer inte längre CBD-produkter. I övrigt har jag inga andra kommenterar”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Enligt Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket, är det troligt att flera kommuner kommer att agera mot försäljning av cannabis som kosttillskott framöver. Något EU-tillstånd om cannabis som livsmedel är inte att vänta på lång tid, enligt henne.

Fakta: THC och CBD

Visa

Växten cannabis sativa (hampa) innehåller många olika aktiva ämnen som med ett samlingsnamn kallas cannabinoider. Ett av ämnena är tetrahydrocannabinol (THC). THC ger hallucinogena effekter. Ett annat ämne är cannabidiol (CBD) som inte har de effekterna.

I Sverige omfattas THC av narkotikalagstiftningen och CBD omfattas av läkemedelslagstiftningen.

Källa: Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer