En chef på Trafikkontoret har varit tvungen att lämna sin post efter en granskning DN har gjort. Foto: SVT

Chef på kommunen avstängd efter att ha köpt tjänster av eget bolag

Uppdaterad
Publicerad

En enhetshef på Trafikkontoret i Stockholms stad har handlat tjänster från sitt eget familjebolag, och han är nu avstängd från jobbet tills vidare.

Det handlar om en enhetschef på Trafikkontoret som också sitter i styrelsen till ett familjebolag. Mannen har jobbat länge på Trafikkontoret men senaste månaden började man fatta misstankar mot honom att någonting inte stod riktigt rätt till.

– I det här fallet verkar det som om fakturahanteringen inte gått rätt till och den här personen är nu avstängd från sin tjänst, säger Erik Johansson, pressansvarig på Stockholm stads trafikkontor.

Vad har han gjort?

– Här finns anledning att tro att han handlat av ett företag han själv har nära koppling till, ett familjebolag, och det är naturligtvis inte tillåtet att handla av sig själv.

Erik Johansson, pressansvarig Trafikkontoret Foto: Stockholm stad

Har handlat av sig själv

Enheten har köpt tjänster från chefens bolag i form av bland annat tryckning av broschyrer, och han har själv attesterat fakturorna, något som DN har granskat. Det innebär att chefen har köpt av sig själv, något som strider mot både Trafikkontoret och Stockholm stads riktlinjer.

– Vi har det haft lite på känn sista tiden, vi har gjort regelbundna kontroller och får vi anledning så gör vi extrakontroller, säger Erik Johansson.

Avstängd tills vidare

Enhetschefen är sedan i måndags avstängd från sitt jobb och utreds nu av Trafikkontoret. Hur lång tid det tar är oklart, och det är också oklart vilka summor det rör sig om och om det kan bli aktuellt med en polisanmälan.

– För närvarande är personen avstängd från sin tjänst och vi fortsätter utreda det här. Det är väldigt viktigt för oss att saker och ting går till på rätt sätt, och beroende på vad vi kommer fram till i vår utredning så får vi agera utifrån det sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.