Foto: SVT

Chef på Lidingö kommun anklagas för jäv

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan fick revisorerna på Lidingö in en anmälan där de uppmanades att granska hur kommunen upphandlat vissa konsulttjänster.

Anmälan handlade i huvudsak om en högt uppsatt chef. Chefen sitter nämligen, vid sidan av sitt jobb på kommunen, i styrelsen som suppleant i sin makes konsultföretag.

Företaget i sin tur jobbar med tjänster som chefens avdelning på kommunen kan komma att upphandla.

”Det är olagligt”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och han har skrivit flera böcker om bland annat just förvaltningsrätt och offentlig verksamhet.

Han menar att chefens agerande är mycket allvarligt.

– Det är en problematisk situation som jag tror är svår att förena med lagen om offentlig anställning. Att hon är anställd och sedan har en bisyssla i ett företag som har direkta beröringspunkter med den verksamhet som hon har ansvar för inom kommunen bedömer jag som en otillåten bisyssla, säger han.

Är det olagligt?

– Det är olagligt.

”Spelar ingen roll om man gynnat eller inte”

Och oavsett om företaget gynnats eller inte så menar Olle Lundin att agerandet skadar förtroendet för Lidingö kommun.

– Anledningen till att det finns ett förbud mot förtroendeskadliga bisysslor är ju att man ska hålla förtroendet intakt. Så det spelar ingen roll om man har eller inte har gynnat sina privata intressen för här finns det en risk för förtroendeskada och därför är den otillåten.

Hur vanligt är det att man agerar på det här sättet bland kommunanställda?

– Det här var ju nästan övertydligt och det skulle jag säga är ganska ovanligt.

Fotnot: Vi har sökt ledningen för Lidingö stad för en kommentar utan återkoppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.