Foto: SVT

Chef på Lidingö var jävig

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Stockholms avslöjande slår en granskning nu fast att en högt uppsatt chef i Lidingö stad gjort sig skyldig till jäv. Men man konstaterar att hon inte har agerat med brottsligt uppsåt, utan inte informerats om vilka regler som gäller.

Det var i november förra året som SVT Nyheter Stockholm avslöjade att en högt uppsatt chef i Lidingö stad anklagades för jäv. Vid sidan av sitt jobb inom kommunen satt hon nämligen som suppleant i sin makes konsultföretag, som jobbar med tjänster som kvinnans avdelning på kommunen kunde komma att upphandla.

Redan då slog Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, fast att agerandet var olagligt.

–  Att hon är anställd och sedan har en bisyssla i ett företag som har direkta beröringspunkter med den verksamhet som hon har ansvar för inom kommunen bedömer jag som en otillåten bisyssla, sa han till SVT i november.

Är det olagligt?

– Det är olagligt.

Två fall av jäv

I samband med avslöjandet sjösatte kommunen både en intern och en extern granskning. Den externa granskningen är nu klar och i den slås fast att chefen gjort sig skyldig till två fall av jäv. Det handlar om två fall där hon attesterat två fakturor på sammanlagt 37.000 kronor där hennes make agerat underkonsult.

– Vi har hittat två fall där hon varit jävig där hon attesterat slutfakturor, säger Karl-Arne Olsson, en av juristerna som gjort granskningen.

Samtidigt slår granskningen fast att chefen inte haft något brottsligt uppsåt och att det hade varit allvarligare om hon varit den som varit beställare.

Man konstaterar att det snarare handlat om okunskap, och Lidingö stad kritiseras också för att ha bristande information om regler för bisysslor och jäv till sina medarbetare.

Stadsdirektören: ”Har förtroende för chefen”

Trots det inträffade har Lidingö stad fullt förtroende för den berörda chefen och menar att det är viktigt att granskningen kom fram till att det inte funnits något brottsligt uppsått.

– De externa utredarna har ju kommit fram till att det inte funnits något brottsligt uppsåt och att hon inte gjort det här för egen vinning. Och jag landar i att jag har förtroende för chefen. Hon är en väldigt duktig chef som tyvärr gjort några formella fel, säger Anna Hadenius, stadsdirektör. 

Anna Hadenius ska nu ha ett samtal med chefen och kommunen kommer också att se över sina rutiner.

– Vi måste ha en tydligare dialog om vad som är tillåtet. Att det blir tydligare i frågor kring jäv och om vad som är en otillåten bisyssla exempelvis. 

Hur tror du att det här påverkar förtroendet för Lidingö stad?

– Det är jätteviktigt att lidingöborna har ett högt förtroende för oss och vi kommer att jobba hårt för att vinna tillbaka det. Men jag tror att den som läser granskningen ser att det inte handlar om stora fel, avslutar Anna Hadenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.