Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar chefsjuristen hur riktlinjerna fungerar och vad hon kommer att göra nu.

Riktlinjer om yttrandefrihet i Region Stockholm ska ändras

Uppdaterad
Publicerad

I ”Riktlinjer Medierelationer” som varit stöd till regionens kommunikationschefer, finns en skrivning som inskränker medarbetares rätt att fritt uttala åsikter till journalister – ett brott mot meddelarfriheten. Nu ska riktlinjerna ändras inför fullmäktige.

Får en barnmorska svara på en fråga från en journalist om hur hon tänkte när hon röstade i valet? Nej, det tyckte inte kommunikationschefen på Södertälje sjukhus, och hänvisade till riktlinjer från regionledningen som antagits för att gälla under valrörelsen. Men det finns fler styrdokument från regionen som innehåller samma skrivning som inskränker medarbetares grundlagstadgade rättigheter.

Men myndighetsanställdas meddelarfrihet och yttrandefrihet får inte inskränkas av deras arbetsgivare, och kritiken mot riktlinjerna blev hård.

I ett ”klargörande” som lades ut på Region Stockholms hemsida dagen efter avslöjandet i SVT, skriver man bland annat: ”Regionstyrelsen har beslutat om riktlinjer för medierelationer som utgår från grundlagen. Tryckfrihet, rätten till yttrandefrihet och meddelarskydd är hörnstenar i dessa riktlinjer. Medieriktlinjerna gäller för alla medarbetare inom regionens alla verksamheter.”

Stöd till kommunikationschefer

Men i dokumentet ”Riktlinjer Medierelationer” från 9 april 2019 som regionen nu länkar till i sitt klargörande på hemsidan, kan man utläsa samma fel som kritiserats i riktlinjerna för chefer och anställda under valrörelsen.

”Som privatpersoner har alla medarbetare grundlagsskyddad rätt att uttrycka sina åsikter och delta i samhällsdebatten i dess olika former. Att medarbetare medverkar som privatperson ska tydligt framgå.”  (Riktlinjer Medierelationer)

– Du behöver inte alls tala om att du uttalar dig som privatperson, utan du har all rätt att uttala dig som anställd, säger Sussanne Lundberg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Chefsjurist Anne Rundquist på Region Stockholm säger att riktlinjen varit ett stöd för alla som jobbar med kommunikationsfrågor. Hör mer i videon ovan.

Varken regiondirektören eller Irene Svenonius ställer upp på intervju

Efter SVT:s intervju med chefsjuristen ändras texten på regionens hemsida och hänvisningen till medieriktlinjerna tas bort.

Regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp meddelar på onsdagskvällen till SVT Stockholm att förslag på nya riktlinjer ska läggas fram på regionfullmäktiges möte den 6 december.

SVT blir utlovade en intervju där vi kan ställa frågor om konsekvenserna av att regionen tystat medarbetare, men intervjun ställs in av Carina Lundberg Uudelepp, utan att förklaring ges.

Finansregionråd Irene Svenonuis (M) har också avböjt intervju.

– I dokumentet finns en formulering om att det ska framgå att man uttalar sig som privatperson. Den behöver korrigeras, mejlar regionens presstalesperson till SVT, i en kommentar från regiondirektören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.