Striden mellan Stockholms stad och den privata Öppna skolplattformen kan vara slut. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Striden kring Stockholms skolplattform kan närma sig ett slut

Uppdaterad
Publicerad

Nu vänder Stockholms stad tvärt när det gäller det privata föräldrainitiativet Öppna skolplattformen som konkurrerade med stadens egen. Efter att tidigare ha gjort en polisanmälan mot dem vill staden nu istället samarbeta. Detta är ännu en av alla turer i en lång historia som nu ser ut att närma sig sitt slut. Hör skolborgarrådet och en av initiativtagarna i videon.

Stockholms stads skolplattform är ett digitalt verktyg som både föräldrar, elever och lärare har tillgång till och som bland annat skulle underlätta kontakten med skolan, men kritiken har varit massiv sedan starten. Föräldrar har tyckt den varit krånglig och Datainspektionen konstaterade i november i en granskning att den hade ”allvarliga brister”.

Öppna skolplattformen togs fram

Föräldrar tröttnade och programmerade en egen app som fungerade som en slags smidigare länk mellan användare och Skolplattformen. Appen, som heter Öppna skolplattformen, polisanmäldes i sin tur av Stockholms stad för dataintrång. Utredningen lades senare ner.

Men nu öppnar staden istället för samarbete med Öppna skolplattformen, och hoppas på dialog med app-tillverkarna. Bakom förändringen ligger att Stockholms stad gjort ett avtal med en extern IT-tjänsteleverantör vilket gör att externa utvecklare, som till exempel Öppna Skolplattformen, kan få tillgång till stadens data på ett vad Stockholms stad betraktar som säkert sätt.

Hör skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) och en av initiativtagarna Johan Öbrink i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.